Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebe se rađaju s predznanjem o govoru!

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da se ljudska bića, zapravo, rađaju sa poznavanjem zvučnih obrazaca određenih reči.

 Izvor: Foto: Profimedia

Iako su razlike između određenih grupa jezika velike, postoje sličnosti koje su konstantne u svim jezicima, a one potiču od lingvističkih principa koji se aktiviraju u mozgu ljudskog bića.

Naravno, ovo nameće brojna pitanja – da li se bebe rađaju sa znanjem o tome kako bi određene reči trebalo da zvuče i da li one neke zvukove shvataju kao reči?

"Rezultati ovog istraživanja pokazala su da su zvukovne sheme ljudskog govora produkt urođenog biološkog instinkta – nešto popot poja kod ptica", objasnila je koautorka studije prof. Ajri Berent s bostonskog Univerziteta "Nortvestern".

Naučnici koji su sproveli istraživanje navode kao primer činjenicu da mnogi jezici sadrže reči koje počinju grupom suglasnika bl. Tako se ova grupa može pronaći u, recimo, italijanskom (blando – blag), engleskom (blink – treptati) ili španskom (blusa – bluza). S druge strane, ima i jezika u kojima je na početku reči zastupljena i grupa lb (poput ruskog), ali je i u tim jezicima suglasnička grupa bl češća. Naučnici smatraju da je razlog za to jer je ljudski mozak skloniji upotrebljavanju grupe bl od grupe lb.

U okviru ovog istraživanja, na čijem je čelu bio dr Žak Meler iz italijanske Međunarodne škole naprednih studija, sproveden je svojevrstan eksperiment. Naime, uz pomoć infracrvene spektroskopije, tihe i neinvazivne tehnike koja se upotrebljava radi utvrđivanja promena u oksigenaciji moždane kore, posmatrane su reakcije mozga italijanske novorođenčadi na grupe bl i lb. Rezultati su pokazali nešto potpuno neočekivano – novorođene bebe reguju na grupe glasova na isti način na koji to čine odrasli, što je pokazalo da se ljudska bića rađaju s istim osnovnim znanjima o zvučnim obrascima različitih jezika.

"Teško je i zamisliti kako bi različiti jezici zvučali kada ljudska vrsta ne bi delila ovo predznanje", ističe se u izveštaju istraživanja. "Srećom, rađamo se sa znanjima, zbog čega bebe dolaze na svet u kojem će sigurno prepoznati zvučne obrasce reči, bez obzira na to koji će jezik biti njihov maternji."

Priredila: Tamara Sorak

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica