Bebina ishrana je nešto najbolje što roditelji mogu da joj daju kako bi napravili zdrave temelje za rast i razvoj u daljem životu. Bitno je da znate i da nije sva hrana za bebe, da se redovno uvode nove namirnice ali da moramo da vodimo računa o tome da ne izazove alergijsku reakciju, i da znamo da je prepoznamo.
Pre svega, važno jenapomenuti da je ključ u raznolikoj i blago hiperkaloričnoj ishrani u prvim godinama. Nedostatak esencijalnih hranljivih stvari u ovoj fazi mogao bi da ugrozi pravilno funkcionisanje tela i da uzrokuje nepravilnost u rastu i razvoju. Zbog toga postoje 4 namirnice koje ne bi trebalo da jedu deca do 2. godine, i zapamtite ih.
Med
Ukoliko se med daje detetu pre prve godine, može dovesti do ozbiljnog stanja - botulizma. Telo male dece nije pripremljeno za obradu toksina bakterije Clostridium botulinum, koja se može naći u medu. Zbog toga, mnogi pedijatri preporučuju i da se sa davanjem meda pričeka do 2. godine.
Slatkiši
Konzumiranje velikih količina šećera tokom u prve dve godine života deteta, povećava rizik od razvoja metaboličkih bolesti. Iz tog razloga bi namirnice sa visokim glikemijskim indeksom, poput jednostavnih ugljenih hidrata, trebalo da se ograniče.
Slatkiši sadrže i niz aditiva koji mogu da oštete mikrobiom deteta. To su namirnice koje nose 'prazne' kalorije, zato je važno da izbegavamo da ih dajemo deci u prve dve godine najmanje.
Celi orašasti plodovi
Orašasti plodovi su vrlo zdravi jer sadrže dobru količinu proteina i visokokvalitetnih masti. Oni sadrže i mikronutrijente kao što su gvožđe, cink ili kalcijum. Međutim, imaju visok alergijski potencijal, pa ne smeju da se uključuju u ishranu dece sa atopijom.
Takođe, treba voditi računa o tome da bebama nikada ne nudite cele plodove jer mogu da uzrokuju gušenje. Zbog toga je najbolje da bebama ove hranljive stvari ponudite samlevene ili u obliku brašna.
Sokovi
Kada su u pitanju mala deca, sokovi predstavljaju sličan problem kao što to rade i slatkiši. To su pića koja ne pružaju ništa dobro sa nutricionističke tačke gledišta i koja, da stvar bude gora, sadrže preteranu količinu jednostavnih šećera i dodatih aditiva. Zbog toga je najbolje potpuno ih izbegavati, ili što manje konzumirati.
(Yumama)