Kupus je veoma zdrava namirnica, prepuna nutrijenata i zbog toga treba da se nađe na jelovniku mališana. Može da se koristi na različite načine, sirov ili obrađen, u pripremi jela ili kao deo salata, međutim, kada je reč o uvođenju ove namirnice u bebinu ishranu, treba biti oprezan. 

Stvar je u tome da kupus može da izazove gasove kod beba, zato je važno da ga ne uvedete u ishranu prerano.

Kada se kupus uvodi u bebinu ishranu

U osmom mesecu vaša beba može da proba kupus, samo je važno da bude dobro skuvan i da napravite kašicu kako bi beba mogla lakše da proguta i svari obrok.

Nije zgoreg da izbacite središnji deo kupusa, kako biste smanjili šansu da bebu muče gasovi.

Nutritivna vrednost kupusa

Ovo povrće sadrži brojne nutrijente – kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, kao i vitamine C, A i K.

Zdravstvene prednosti kupusa

Dobar je za sistem za varenje

Ovo povrće sadrži dosta vlakana koja su od ključne važnosti za dobar rad creva. Takođe, sprečava konstipaciju i podstiče rad prebiotika, mikrobakterijske flore u sistemu za varenje.

Jača imuni sistem

Kupus sadrži antocijanine, koji sjajno deluju na imunitet. Takođe, dobar je za rad creva, a to znači i da smanjuje zapaljenske procese u digestivnom traktu, a i to ima uticaja na imunitet.

Neželjeni efekti preterane upotrebe kupusa

Treba imati na umu da se neželjene reakcije usled preterane upotrebe kupusa retko javljaju, ali su moguće.

Nadimanje

Najčešća neželjena reakcija koja se javlja usled preteranog unosa kupusa i kod dece i kod odraslih je nadimanje. Gasovi su neprijatni, bolni, te zato treba biti obazriv prilikom uvođenja kupusa u bebinu ishranu.

Alergije

Kao i kod uvođenja bilo koje namirnice u ishranu beba, i ovde su alergijske reakcije moguće, mada su veoma retke. Ipak, ako imate u porodici alergije na brokoli, kupus i slične namirnice, postoji nešto veća šansa da će se javiti i kod bebe. U tom slučaju, nije zgoreg da se posavetujete sa lekarom oko uvođenja ove namirnice bebi.

Uticaj na bebin razvoj

Kupus sadrži enzim tiaminazu, koja vitamin B1 čini neaktivnim. Ovaj vitamin je jako važan za fizički i mentalni razvoj bebe, zbog čega se ne preporučuje da se kupus koristi sirov u bebinoj ishrani.

Antimineralna svojstva

Kupus je izvor oksalne kiseline (neorganska so) koja zajedno sa esencijalnim mineralima, poput kalcijuma, nije rastvorljiva, što znači da beba ne može da ih apsorbuje. Zbog toga ne treba bebi da dajete previše kupusa, već joj dajte u normalnim količinama.

Ukoliko beba nije alergična i ne pokazuje neki od neželjenih efekata, možete da joj dajete kupus bez brige.

BONUS VIDEO:

Kako su roditelji hranili decu 80-ih i 90-ih 2 TikTok/mrvaughntrainor

(Yumama/N. Z.)