Ostaci hrane od juče mogu da budu sjajno rešenje kada ne znate šta da spremite za porodicu danas ili jednostavno nemate vremena. kada dođete kući sa posla, deca dolaze iz škole i vrtića, vreme je za obrok, a mnogi praktični roditelji se oslučuju da spremaju jelo za dva dana kako bi uštedeli i vreme i novac. Ipak, neki obroci ne bi trebalo da se podgrevaju, posebno ako planirate da ih poslužite deci.

Podgrevanje određenih jela može da vas izloži riziku od trovanja hranom i da ima negativne posledice po zdravlje. Evo nekoliko namirnica koje ne bi trebalo da podgrevate:

1. Ostatak pire krompira - Ponovno zagrevanje pire krompira može izazvati stvaranje bakterija. Kako je Independent izvestio, problem sa podgrevanjem krompira zapravo nije proces zagrevanja u mikrotalasnoj rerni ili rerni. Ako se kuvani krompir ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi predugo, može doći do stvaranja bakterija koje izazivaju botulizam. Ovo je zapravo verovatnije ako je krompir čvrsto umotan u foliju. Ponovno zagrevanje ne zagreva uvek krompir dovoljno da ubije bakterije, čak i ako se čini da je jelo vruće. Ako krompir niste stavili u frižider odmah nakon serviranja, nemojte rizikovati trovanje hranom ako ga jedete sledećeg dana.

2. Pečurke - Podgrevanje pečuraka može izazvati bol u stomaku. Prema Independentu i Evropskom savetu za informacije o hrani, podgrevanje pečuraka je velika greška. Pečurke sadrže proteine koji mogu biti oštećeni enzimima i bakterijama ako se ne skladište pravilno, npr. predugo ostavljene na sobnoj temperaturi. Podgrevanje i konzumiranje gljiva koje su se na ovaj način pokvarile mogu izazvati bol u stomaku. Ako zaista morate da zagrejete pečurke, Evropski savet za informacije o hrani preporučuje da ih zagrejete na najmanje 70 stepeni Celzijusa.

3. Verovatno ste čuli da zagrevanje ostataka piletine može biti opasno. Iako nije striktno tačno da će zagrejana piletina dovesti do trovanja hranom, teško je predvideti proces. Lidija Buhtman, portparol Saveta za informacije o bezbednosti hrane, rekla je za SBS da je tehnički u redu podgrevati piletinu. Međutim, morate da se uverite da je svaki deo piletine dostigao temperaturu od najmanje 80 stepeni Celzijusa kako biste bili sigurni da su opasne bakterije ubijene. Jedini način da to uradite je termometar za kuvanje. Trebalo bi da bacite bilo koju kuvanu piletinu koja stoji više od tri dana.

4. Jaja mogu brzo postati nesigurna za ponovno zagrevanje. Uprava za hranu i lekove je savetovala da podgrevanje jaja koja su stajala čak i kratko vreme može biti opasno. Prema FDA, nikada ne bi trebalo da ostavljate jaja ili posuđe koje sadrži jaja iz frižidera duže od dva sata ili više od jednog sata po vrućem vremenu. Bakterije poput salmonele mogu se brzo razmnožavati u jelima sa jajima i dovesti do ozbiljnog trovanja hranom.

5. Ponovno zagrevanje kuvanog pirinča može dovesti do trovanja bakterijama.. Kako je preneo BBC, kuvani pirinač može biti kontaminiran bakterijom zvanom Bacillus cereus. Iako se ove bakterije mogu učiniti bezopasnim toplotom, one zapravo prave spore koje su toksične i otporne na toplotu. Jedite kuvani pirinač što je pre moguće, ne ostavljajući ga satima na sobnoj temperaturi. Ako apsolutno morate ponovo zagrejati pirinač, uverite se da je svaki deo posude vruć. To verovatno znači da jelo jednom zagrejte u mikrotalasnoj rerni, izvadite ga da biste ga dobro promešali, a zatim ga vratili u mikrotalasnu za još jednu rundu toplote.

6. Majčino mleko i hrana za bebe ne bi trebalo da se zatvaraju u mikrotalasnoj rerni. Registrovani dijetetičar nutricionista Suzi Garsija rekla je za Bustle da mikrotalasne rerne mogu neravnomerno da zagreju hranu, što rezultira vrućim delovima koji mogu da spale osetljiva bebina usta i grlo. Ako treba da podgrejete majčino mleko ili hranu za bebe, uradite to u kupatilu sa toplom vodom na šporetu.

7. Spanać - Sadrži nitrate koji sami po sebi nisu štetni, ali ponovnim zagravanjem se nizom reakcija menjaju u namirnice, i postaju štetne po zdravlje.

BONUS VIDEO:

Zdravi mafini TikTok/themodernnonna

(Yumama/T.A.S.)

https://yumama.mondo.rs/tag403/Salmonela/1