Meksiko i Centralna Amerika:

Prva hrana beba širom sveta
Shutterstock 

Većina zemalja Centralne Amerike, uključujući Meksiko, pripremaju prvu kašicu za bebu od pirinča i pasulja. Kasnije se bebama daju meke tortilje i domaće supe.

Prva hrana beba širom sveta
Shutterstock 

Indija

Roditelji u Indiji koriste griz od pšenice pod nazivom „dalija“ da daju svojoj bebi kao prvu hranu. Griz se kuva u mleku ili na vodi sa malo šećera dok ne dobije sirupastu konzistenciju. Još jedna uobičajena opcija je supa od pirinča i sočiva. Pirinač i sočivo se kuvaju u vodi sa malo soli i kurkume dok ne dobiju gušću konzistenciju. Bebe je često jedu sa malo običnog jogurta.

Prva hrana beba širom sveta
Shutterstock 

Eskimi ili Inuiti

Inuiti naseljavaju arktičke regione sveta, uključujući područja u Kanadi, Danskoj, Rusiji i Sjedinjenim Državama. Pošto je vegetacija ograničena u arktičkim regionima, Inuiti se uglavnom oslanjaju na morsku hranu. Prva hrana za bebe Inuita je obično salo foka, koje sadrži gomilu masti i drugih hranljivih materija kao što su omega-3 masne kiseline, vitamin E, vitamin D i selen. Salo od foke se priprema kao supa i dodaje se malo morskih algi. U kasnijim nedeljama, bebama se daju jela od korena, bobica i samoniklog bilja.

Prva hrana beba širom sveta
Shutterstock 

Nigerija

Nigerijske porodice pripremaju recept od fermentisanog kukuruza, koji se naširoko koristi kao prva hrana za bebe. Kukuruz se mora nekoliko puta natopiti i procediti da bi dobio prirodan kiselkast ukus. Zatim se kuva i pravi u obliku pirea pre nego što se daje bebi. Neke zajednice u Nigeriji takođe koriste brašno od celog zrna, povrće i pasulj za pripremu recepata koji se koriste kao prva hrana za bebe.

Prva hrana beba širom sveta
Shutterstock 

Kina:

Ljudi u Kini više vole da koriste jela od pirinča u kombinaciji sa raznim voćem i povrćem. Pirinač se kuva zajedno sa povrćem dok ne postane mekan i gust sa gustom konzistencijom. Nakon što bebi počnu da se sviđaju, kasnije se uvode i druge kombinacije kao što su pirinač sa jajima, piletinom, ribom, mlevenom svinjetinom itd.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Spavanje bebe u krevecu TikTok/ewanandfriends