Praktično sva novorođenčad doživljavaju blagi pad težine tokom prcih nekoliko dana života. Nakon toga, zdrava beba postepeno povećavaju težinu dok se hrane majčinim mlekom, adaptiranim mlekom i na kraju čvrstom hranom. Ponekad će, međutim, težina bebe stalno padati. A ako to nije iz medicinskih razloga, kao što su probavni poremećaji ili srčani problemi, to može biti zato što jednostavno ne konzumiraju dovoljno masti.

Džil Kasl, registrovani dijetetičar u Nju Kananu, Konektikat, videla je ovaj fenomen u svojoj praksi sa roditeljima koji su pogrešno mislili da je ishrana sa niskim sadržajem masti i visokim sadržajem vlakana prikladna za mlade bebe. "Ako pogledate majčino mleko i formulu za odojčad, otprilike polovina kalorija dolazi iz masti. Bebe i mala deca imaju veću potrebu za mastima", kaže Kasl.

Masnoća ne pomaže samo njihovom mozgu i da se nervni sistem normalno razvija, ali takođe pomaže njihovim telima da apsorbuju važne vitamine kao što su A, D, E i K. Zapamtite da povećanje telesne težine bebe uveliko varira. Obavezno razgovarajte sa pedijatrom vaše bebe ako ste zabrinuti zbog njihove težine. Važno je isključiti sve moguće zdravstvene probleme pre nego što značajno promenite ishranu vaše bebe kako biste podstakli dobijanje na težini.

Kako pomoći svojoj bebi da dobije na težini

Kada vaša beba počne da jede čvrstu hranu, treba da budete sigurni da njena ishrana uključuje puno hranljivih masti. Možete podstaći zdravo dobijanje na težini uključivanjem ove namirnice bogate hranljivim sastojcima i kalorijama u obroke vaše bebe. Uvek razgovarajte sa zdravstvenim radnikom (i konsultantom za laktaciju, koda dojite) za bilo kakvu zabrinutost u vezi sa težinom vaše bebe.

Maslinovo ulje

U poređenju sa četiri kalorije koje se nalaze u gramu proteina ili ugljenih hidrata, svaki gram masti sadrži oko devet kalorija. Jedna dobra opcija je maslinovo ulje; pokušajte da nakapate kašičicu na pasirano povrće za dodatni podsticaj.

Maslac od oraha

Orašasti plodovi su jako hranljivi i puni zdravih masti. Američka akademija za alergiju, astmu i imunologiju preporučuje da se bebama uvode postepeno kada počinju da uzimaju čvrstu hranu (nakon što tolerišu manje alergenu hranu) kako bi se sprečile alergije. Castle predlaže da u jutarnje pahuljice vaše bebe ubacite malo putera od kikirikija, badema ili indijskog oraha.

Punomasno mleko

Pošto bi bebe trebalo da piju majčino mleko ili formulu tokom prve godine svog života, ovo je sledeći korak bez ikakvih problema. Između 1. i 2. godine uvedite punomasno mleko da biste podstakli dobijanje na težini bebe. Pre prve godine možete uvesti druge punomasne mlečne proizvode.

Avokado

Njegova kremasta konzistencija i blag ukus čine avokado lakim dodatkom za bebe u ranim fazama uzimanja čvrste hrane. Neka hrana za bebe kupljena u prodavnici čak sadrži mešani avokado sa drugim voćem, pa pazite na njih.

Banane

Nisu svi plodovi jednaki kada je u pitanju njihov kalorijski sadržaj. Banane imaju mnogo više masti od, recimo, lubenice, jabuke ili jagode. Takođe su prepuni kalijuma i vlakana.

Normalno povećanje telesne težine bebe
Kada je u pitanju povećanje telesne težine bebe, postoji širok raspon normalnih vrednosti. Ali nakon što vaše dete počne da jede čvrstu hranu, evo nekoliko smernica koje možete da sledite kada utvrdite da li možda postoji problem:

4-6 meseci: Povećanje telesne težine od 120-200g nedeljno. Novorođenčad obično udvostručuje svoju porođajnu težinu tokom ovog perioda.
6-18 meseci: Povećanje telesne težine od 90- 150g nedeljno. Dojenčad će generalno utrostručiti svoju porođajnu težinu do prve godine.

Humus

Bogat proteinima i vlaknima (iz leblebija) zajedno sa zdravom masnoćom (iz maslinovog ulja), ova mediteranska namirnica, humus ima glatku konzistenciju koja ga čini idealnim dodatkom za bebe u vašem domaćinstvu.

Sir

Započnite ljubav svog deteta prema siru dodavanjem rendanih opcija u pire od povrća. Možete ponuditi uz sveže povrće za doručak, večeru ili užinu.

Ovsena kaša

Dodavanje ovsenih pahuljica čini bilo koji pire od hrane za bebe intenzivnijim, a takođe obezbeđuje neophodne hranljive materije, kao što su gvožđe i cink.

Kruška

Kao i banane, kruške imaju veći sadržaj kalorija od drugog voća. Skuvajte zrelu krušku da biste je lako izgnječili viljuškom.

Punomasni jogurt

Iako svojoj bebi ne treba da dajete kravlje mleko pre 1. godine, još uvek možete ponuditi druge mlečne proizvode. Birajte punomasne jogurte namenjene posebno za bebe i izbegavajte one sa šećerom.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Gde beba najviše voli da spava TikTok/qbonmike