Za bebine kašice najvažnije je da budu bogate hranljivim sastojcima i bez šećera, a ulje je jedan od značajnih izvora hranljivih materija. Evo kako i koje maslinovo ulje je najbolje da date bebi.

Svako ko započne sa kašicama ima brojna pitanja pupt kada u koju hranu sme da uvede. Na ovo se ubrzo nadovezju pitanja o mesu, uljima, zaslađivačima i žitaricama.

Organsko ulje, devičansko ili rafinisano?
Ulja imaju mnoge nazive i oznake koje nas mogu zbuniti i često nisu ni jasna. Prirodna ili takozvana hladno ceđena ulja su mehanički hladno ceđena iz plodova, orašastih plodova ili semena. Ni ulje ni voće se ne zagrevaju, što ulje čini posebno kvalitetnim. Sve vredne supstance se čuvaju i apsorbuju kada se ulje konzumira. Hladno ceđena ulja takođe imaju mnogo intenzivniji ukus. Rafinisana ulja su prerađena ulja, ona su zagrejana da bi bila stabilnije. Ulja se često mogu zagrejati na visokim temperaturama, čime gubezdrave i vredne sastojke. Iako ne štete bebi, ne pružaju nikakve zdravstvene koristi i ne obezbeđuju joj esencijalne masne kiseline. Ulja organskog porekla dostupna su i u devičanskom i u rafinisanom obliku, organsko ulje ne sadrži tragove pesticida.

Zašto ulje u hrani za bebe?
Ulja obezbeđuju bebi vitalne omega-3 i omega-6 masne kiseline. Naročito biljne masti, odnosno ulja, obezbeđuju nam esencijalne polinezasićene masne kiseline. Ovo nam omogućava da apsorbujemo vitamine E i K, kao i sekundarne biljne supstance, jer su one rastvorljive u mastima u telu. Za razliku od zasićenih masnih kiselina, one su veoma dobre za srce i cirkulaciju. Masne kiseline igraju važnu ulogu u strukturi ćelijskih membrana i metabolizmu masti. Oni su takođe početni materijal za tkivne hormone i vitalni su za regeneraciju ćelija. Imuni sistem bebe takođe zavisi od ulja i masti.

Maslinovo ulje nije obavezno u svakoj kaši, ali ako želite da da je oplemenite uljem, najbolje je sa njime. Ono sadrži mnogo nezasićenih masnih kiselina i vitamina E što ga čoini tako zdravim. Prednost maslinovog ulja je u tome što se može zagrejati i na oko 180 stepeni. Stoga se može univerzalno koristiti u kuhinji. Međutim, to ne znači da je pogodno za kuvanje i prženje, Pored maslinovog ulja izuzetno zdravo je ulje od uljane repice, s tim što za razliku od maslinovog ima blažu aromu.

Kada je kaša u pitanju, uputstvo za primenu je prilično jednostavno,, jednostavno umešajte par kapi ulja, na primer, voće i povrće kuvano na pari možete pokapati sa malo ulja.

BONUS VIDEO

MRTVA TRKA! PORODICA ZA JEDAN POEN POBEDILA I DOBILA POVLASTICE U POLUFINALU: Svetski recepti za koje će vas svi pitati odakle vam Kurir televizija


Izvor: Yumama