Da li su za bebu bolje platnene pelene ili pelene za jednokratnu upotrebu, koliko je teško prati ih, iskuvavati, a onda ih opet stavljati bebama, pitanja su koja izazivaju sukob mišljenja na društvenim mrežama.

Novopečene mame, ali i one iskusne, iznose svoja viđenja i lične primere, pa se jedne zdušno zalažu za one stare, platnene pelene, koje se peru i za koje kažu da ne izazivaju osip bebama, ističući i usputnu ekonomičnost, dok druge hrabro brane jednokratne i njihovu praktičnost, ma koliko god ih to skuplje koštalo.

Evo šta kažu mame u komentarima:

"Ja sam za prvo dete koristila platnene pelene. Mnogo posla ima, ali zato se nijednom nije osuo i vrlo brzo je ukapirao kad je mokar i kad da traži nošu. Sa drugim tu gimnastiku nisam mogla da izvedem, a nije da nije bilo volje. Kad se uđe u štos - ok bude, stvarno"

"Nije tako nezgodno kad se uđe u štos, plus ima baš lepih, a postoje čak i neki papirići za kakicu, tako da to samo baciš. Manje je odvratno nego što zvuči. Nama je bilo bitno da nije u veštačkim materijalima, da oseti kad je mokar, a i ušteda nije bila zanemarljiva."

"Meni su platnene pelene bile najbolja stvar ikada. Sve bebeće guze su bile u njima", pisale su mame, zagovornice platnenih pelena, prenosi Žena.

Zagovornice stava - "iskoristi, pa baci", imale su jake kontraargumente.

"Pa moja ni sa ovim nikad osip nije imala, samo je redovno presvlačim i mažem kremom od nevena".

"Što je rekla moja prababa: "Ne ponovilo se kako su se one mučile i prale ručno za svoju decu. Plus, nije ni garderobe bilo".

"Kako jeftino, a mašina pere svaki dan, pa peglaš obavezno svaku... Posao po čitav dan, ako nemaš pomoć, plus sve ostale obaveze oko kuće i bebe. To je da majka lipsa od umora kao da nije dovoljno opterećena, a da je bolje govore žene koje za bolje znale nisu ili su imale pomoć."

"Još samo mi pelene fale da ih perem", pisale su u komentarima mame koje ne žele da sebe okupiraju dodatnim obavezama, a za koje, pritom, postoji jednostavna alternativa.

Koje pelene vi koristite i za koje smatrate da su bolje? Popunite anketu ispod!

(Yumama)