Pomozite svom detetu da razvije osnovne veštine kroz iguru, a evo kako izgleda spisak kognitivnih i motoričkihg sposobnosti kojim dete od godinu dana treba da ovlada. Kada je reč o bebama do godinu dana ovaj spektar veština se pre svega odnosi na motoriku  i fizički razvoj. 

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u prvoj godini života, beba bi trebalo da bude sposobno da: drži glavu dok leži na stomaku (sa 2 meseca), uzme igračku koja mu se pruža (sa 4 meseca), da se prevrne voljno sa leđa na stomak ( sa 6 meseci), piše portal lovetoknow.com. Takođe dalje navodi da bi beba trebalo da ume sama da odigne od kreveta rukama dok leži na stomaku (sa 6 meseci), da uzima predmete i prinosi ih ustima (sa 6 meseci), da traži predmet koji mu ispadne (sa 9 meseci), da samo poseže za igračkama i prinosi ih ustima (sa 6 meseci), da ume da sedi (sa 9 meseci), da premesti predmet iz ruke u ruki i da sa obe ruke u kojima ima predmet ume da udari predmetom o premdet (sa 9 meseci), da ubaci predmet u kutiju (sa godinu dana), da stoji uz pridržavanje (godinu dana), da hoda držeči se za oslonac (sa godinu dana).


Ova diferencijacija sposobnosti beba nije univerzalna i treba imati na umu da neka deca napreduju brže a neka sporije, a ovde je prikazan prosek.

BONUS VIDEO

Beba prvi put proba sladoled TikTok/funnydudetrending


Izvor: Yumama