Obično ne prođe mnogo vremena da se i najmlađi zainteresuju za ovaj žuto-beli kružni obrok. Ali kada je bebama dozvoljeno da jedu jaja? Ili su jaja čak opasna za bebe?

Većina preporuka je da se bebama sme dati da probaju jaja od devetog meseca starosti. Tvrdo kuvana ili potpuno kuvana jaja nisu opasna hrana za decu. Zato nije loše ako je beba ranije probala kašičicu u kojoj ima jaja ili probala obrađeno jaje u palačinkama bez šećera, vaflima ili mafinima za bebe. Količine koje dete mlađe od 9 meseci pojede su obično male.

Zašto malim bebama nije dozvoljeno da jedu jaja? Glavni razlog za ovo je visok sadržaj proteina, koji opterećuje nezrele bubrege i remeti ravnotežu vode. Sve u svemu, trebalo bi da budete sigurni da beba ne konzumira previše dodatnih proteina (proteina iz mesa, jaja ili mlečnih proizvoda). To ne znači da ove proizvode uopšte ne možete da integrišete u ishranu vašeg deteta. Ali u prvih nekoliko meseci dohrane, bebe i dalje pokrivaju svoje stvarne potrebe za proteinima prvenstveno kroz majčino mleko ili mleko iz flašice.

Koliko jaja sme da pojede beba od devet meseci? Preporuka je da se u prvoj godini života daje najviše 1-2 jaja nedeljno. Ovo takođe uključuje obrađena jaja u palačinkama, tepsiji ili drugim jelima. Naravno, teže je odrediti koliko je prerađenog jajeta beba zaista konzumirala. Jaja u kaši za bebe, na primer, takođe su dobra alternativa kaši sa mesom.

Kada beba može da jede žumance? Ko misli da se protein nalazi samo u belancu kokošijeg jajeta i da beba zato jede samo žumance, greši. Žumance zapravo sadrži više proteina nego protein u pilećem jajetu.

Kada beba može da jede meko kuvana jaja? Najvažnija stvar kada su jaja u pitanju: uvek moraju biti potpuno kuvana (10 minuta) ili pržena (potpuno čvrsta) kako bi se uništila salmonela koju mogu da sadrže. Ona se češće nalaze na ljusci jaja, ali retko i unutra. Dok odrasli obično prežive infekciju salmonelom bez ikakvih problema, dijareja može biti veoma opasna za odojčad i zahteva medicinsku pomoć.

Što je vaše dete starije, imuni sistem postaje jači da se nosi sa infekcijom sa patogenom salmonelom. To znači da posle prvog rođendana možete biti malo manje pedantni u pogledu toga da jaje uvek bude potpuno kuvano. Naravno, ako ste u nedoumici, nikada ne škodi izbegavanje sirovih jaja i ostavite tiganj na šporetu još pola minuta.

Da li su jaja zdrava? Mišljenja se razlikuju kada je u pitanju pitanje da li su jaja zdrava za ljude i bebe. Postoje verodostojne teorije prema kojima su životinjski proizvodi kao što su jaja, meso, riba i mleko odgovorni za mnoge bolesti naše civilizacije kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, kardiovaskularne bolesti i rak. S druge strane, u jajetu se nalazi neverovatan broj hranljivih materija – odnosno svega što je potrebno malom detetu za razvoj. Jaje je bogato vitaminima kao što su A, B1, B6, B12, D, E, K, zatim lecitinom, kalcijumom, jodom, gvožđem. Ako negde naiđete na preporuku da su jaja tabu za decu mlađu od 2 godine ili čak do 3. rođendana, to je iz sledećeg razloga: pileći protein je jak alergen.

Dugo se smatralo da se razvoj alergija može sprečiti izbegavanjem potencijalnih alergena kao što su kokošija jaja što je duže moguće. Međutim, ovo mišljenje se promenilo poslednjih godina nakon što studije sugerišu da je obrnuto.

BONUS VIDEO

Jaja na oko sa feta sirom TikTok/eattastedine


Izvor: Yumama