Nakon porođaja, hormon prolaktin omogućuje majkama da doje i podstiče proizvodnju mleka. Ovo je razlog zbog kojeg je nivo prolaktina često povišen kod trudnica. Međutim, može se povećati i kod svih drugih žena, pa čak i kod muškaraca. Određeni simptomi ukazuju na različite uzroke. Šta treba da znate ako želite da imate decu.

Šta govori vrednost prolaktina?
Obično žena ne zna svoj nivo prolaktina. Kao žena, obično čujete za hormon prolaktin tokom trudnoće. Tada se vrednost povećava jer se mlečne žlezde nakon porođaja pripremaju za dojenje. Tokom trudnoće, nivo dopamina se smanjuje, a nivo prolaktina povećava. Ovo stimuliše proizvodnju mleka u mlečnoj žlezdi i potiskuje ovulaciju. Kada beba nakon rođenja počne da sisa dojku, povećava se i prolaktin.
Nivo prolaktina kod žena
Kod žena u premenopauzi može doći do povećanja nivoa prolaktina. Ponekad lekari primećuju povećanje ove vrednosti čak i ako postoje poremećaji menstrualnog ciklusa. U ređim slučajevima, benigni tumor takođe može izazvati porast prolaktina. Tada govorimo o takozvanim tumorima hipofize, koji se mogu hirurški ukloniti.

Previsok prolaktin: simptomi
Sasvim je normalno da se ova vrednost poveća tokom trudnoće i nakon porođaja. Morali biste samo da brinete o povećanju prolaktina ako niste trudni, tada je važno da ovo držite pod kontrolom. Ako je prolaktin previsok, neki tipični simptomi mogu ukazivati na to kao što je neredovan ciklus, izostanak ovulacije, mlečni sekret iz mlečne žlezde van trudnoće, povećana maljavost. Ako primetite ove simptome i želite da imate decu, trebalo bi da razgovarate sa svojim ginekologom. Ako je potrebno, on će uraditi analizu krvi kako bi saznao više i razgovarao sa vama o daljim koracima.

Uzroci povećanja prolaktina
Ako već duže vreme želite da imate decu, a to još niste ispunili, nivo prolaktina će se utvrditi da bi se videlo da li ima hormonalnih nepravilnosti. Da bi se ovo lečilo, prvo se utvrđuje uzrok povišenog nivoa prolaktina, a zatim lekari odlučuju o odgovarajućoj hormonskoj terapiji. U zavisnosti od uzroka, moguće su različite opcije lečenja, ne postoji univerzalni način.

Medicina takođe označava višak prolaktina kao hiperprolaktinsku anemiju. Ovo može imati pojedinačne uzroke kao što je povećan nivo testosterona. Povećani nivo testosterona takođe može biti odgovoran za ovo jer visok prolaktin inhibira sintezu ženskih i muških polnih hormona. Pored toga, menstruacija može često prestati i možete primetiti curenje mleka iz mlečne žlezde. Dodavanje estrogena može da bude od pomoći.

Čest uzrok je i hipotiroidizam. Kod takozvanog hipotireoze, neki hormoni se intenzivnije proizvode. Ovo može, na primer, povećati hormon TRH, koji aktivira štitnu žlezdu, i može se osloboditi više prolaktina. I ovde može da curi mleko iz mlečne žlezde iako nema trudnoće. Vaš tim za lečenje će takođe pratiti nivoe štitne žlezde tokom pregleda plodnosti i, ako je potrebno, prepisati hormonske lekove. Hormon dopamin inhibira proizvodnju prolaktina. Dakle, ako uzimate lekove koji snižavaju nivo dopamina, prolaktin se može povećati. Ovo može biti izazvano lekovima za krvni pritisak, neurolepticima ili antidepresivima.

BONUS VIDEO

Kako da dojenje bude udobno i mami i bebi TikTok/thelatchrn

Izvor: Yumama