Bebu možete dojiti odmah nakon vaginalnog porođaja. Ovo je moguće i nakon carskog reza - i prilično važno. Međutim, možda ćete morati da budete malo strpljiviji i biće vam potrebna pomoć.

Može li se dojiti beba uprkos anesteziji nakon carskog reza? Kontakt majke i bebe i sisanje stimulišu proizvodnju mleka nakon rođenja. Ako se carski rez odvija uz epiduralnu anesteziju, nema razloga da beba odmah ne legne na grudi majke. Čak i nakon opšte anestezije, teoretski možete da dojite bebu odmah čim se probudite i počnete da se orijentišete. Ne morate da brinete da li će anestetik doći do bebe kroz mleko: koncentracija je već u ovom trenutku toliko niska da ne može da naškodi detetu.

Zašto je dojenje nakon carskog reza toliko važno?
Devet meseci vaša beba je bila zaštićena, topla i sigurna u vašoj materici. I odjednom ima toliko prostora, svetlosti, a sredina je hladnija. Zato joj je potreban kontakt sa kožom i bliskost nakon rođenja. Dojenje joj takođe obezbeđuje dragocen kolostrum. Ovaj kolostrum je pravi superšejk i sadrži mlečne proteine, enzime, faktore rasta, vitamine, aminokiseline i minerale.

Postoje i prednosti za majku koja doji nakon carskog reza! Dojenje nakon carskog reza pomaže novopečenim majkama,posebno nakon prevremenog carskog reza, bliskost tokom dojenja može im pomoći da razrade ono što se upravo dogodilo. Zato što ne samo tokom vaginalnog porođaja, već i nakon carskog reza, začepljenje dovodi do toga da majka oslobađa oksitocin. Ovaj hormon obezbeđuje osećaj sreće, regresiju i zarastanje materice.

Da li je dojenje posle carskog reza bolno?
Ako se (sveža) rana napreže tokom dojenja, može biti veoma bolna. Zato neka vam babica pomogne da pronađete položaj za dojenje koji vam odgovara. Na primer, može pomoći da odredite položaj nogu kada dojite nakon carskog reza, jer to smanjuje pritisak na ožiljak. Jastuk pruža dodatnu zaštitu. Dojenje dok ležite na boku takođe može da funkcioniše dobro i bez bolova.

Ne zaboravite da se oslonite na pomoć drugih kod donošenja i oblačenja bebe nakon carskog reza. Na ovaj način možete izbeći nepotreban bol i bolne bradavice uzrokovane nepravilnim pozicioniranjem ili držanjem.

BONUS VIDEO

Kako da dojenje bude udobno i mami i bebi TikTok/thelatchrn


Izvor: Yumama