Hranjenje bebe je najveći izazov za većinu roditelja. Treba prepoznati znake kada je beba gladna ili sita, koja vrsta formule najviše odgovara, da li ako dojite imate dovoljno mleka i kako najbolje kombinovati adaptirano i majčino mleko, kada preći na čvrstu hranu...ovo su samo neka od brojnih pitanja koja stvaraju stres kod roditelja. Iako je činjenica da se nakon određenog vremena uhvati ritam hranjenja, postoje nekoliko greške koji roditelji nesvesno čine, a bitno utiču na spavanje, grčeve i druga zdravstvena stanja razvoja bebe.

Žurite da uvedete čvrstu hranu kako bi beba "bolje spavala"

Postoji opšte prihvaćeno uverenje među mnogim roditeljima da čvrsta hrana duže bebu čini sitom i pomaže da bolje spava. U skladu sa tim, mnogi su često skloni da požure sa uvođenjem čvrste hrane – čak i pre 4-6 meseci starosti. Međutim, pedijatri ne preporučuju ovu praksu. Nema istine u verovanju da davanje čvrste hrane ranije pomaže bebama da spavaju duže.

Savetuje se da se beba hrani samo majčinim mlekom (ili adaptiranim mlekom) prvih 4-6 meseci života. Uvedite čvrstu hranu tek nakon ovog vremena.

Uvođenje žitarica pre 6 meseci

Žitarice se smatraju jednom od najboljih namirnica za bebe, a mnogi roditelji je uvode rano. Bebin digestivni trakt još nije dovoljno zreo, jedenje žitarica pre 6 meseci može izazvati zatvor i učiniti bebu nervoznom. Ako osećate da je vaša beba i dalje gladna nakon hranjenja, razmislite o povećanju količine mleka ili češćem hranjenju. Ukoliko dojite, a primetite da vam se mleko smanjuje, bolje popričajte sa pedijatrom nego da na svoju ruku uvodite prerano čvrstu hranu. 

Previše brinete o tome da beba "bljucka" nakon hranjenja

Kada vidite da vaša beba bljucka, često roditelje uhvati bespotreba panika. Međutim, pedijatri savetuju  da ne treba previše brinuti o tome, jer je normalno da bebe pljuju mleko ili drugu hranu. Ovo je stanje koje se zove refluks kiseline i prilično je čest problem koji vremenom nestaje. Samo se pobrinite da beba podrignete nakon svakog hranjenja kako bi se hrana pravilno spustila.

beba-mama-podrigivanje.jpg
Shutterstock Beba ljucka nakon obroka

Uvođenje čvrste hrane prekasno

Kao što je greška prerano uvođenje čvrste hrane, takođe se ne preporučuje odlaganje uvođenja nakon 6-9 meseci. Lekari kažu da neuvođenje čvrste hrane pre devet meseci može dovesti do oralne averzije kod beba. To znači da se vaša beba može suočiti sa nekoliko problema sa teksturom hrane, grickanjem ili ukusom.

Takođe zapamtite da će tokom ovog perioda majčino mleko (ili formula) i dalje biti važno. Međutim, ključno je da vaša beba počne da oseća ukus i koristi vilicu za čvrstu hranu na vreme.

Forsiranje namirnica koje su „previše zdrave“

Ovo postaje uobičajena greška u današnje vreme – skloni smo da previše razmišljamo o "zdravoj ishrani" i na kraju biramo hranu sa niskim sadržajem masti, organsku ili genetski modifikovanu (npr. bez semena). Ipak, pedijatri savetuju da je bebama potrebna hrana koja sadrži dovoljno masti, kalorija, a ne samo vitamina.

Takođe nije dobra praksa ograničiti bebine obroke samo na voće i povrće. Iako je ova hrana svakako hranljiva, ona nije dovoljna ako se ne kombinuje sa mesom, ribom i mlečnim proizvodima.

beba-hrana-kašice.jpg
Shutterstock Mma hrani bebu

Predugo hranjenje kašikom

Ovo je greška u hranjenju koja je povezana sa gojaznošću u detinjstvu. Prema nedavnim istraživanjima, bebe koje se dugo hrane na kašičicu imaju mnogo veći rizik od razvoja gojaznosti u kasnijem životu. To je uglavnom zato što na taj način ne osećaju sitost. Kada se bebi dozvoli da sama rukuje hranom može bolje da proceni kadaje dovoljno pojela.

Lekari preporučuju da bebe počnu da se sami hrane sa 8-9 meseci. Proverite da li postoje znakovi spremnosti koji signaliziraju da je vaša beba sada spremna da sama počne da koristi kašiku. To uključuje držanje glave mirno ili hvatanje hrane ručicama.

beba-povrće.jpg
Shutterstock Ishrana bebe

Previše davanja sokića

Zašto bi voćni sok bio greška u hranjenju? Većina roditelja hrani svoje bebe sokom jer se na njega gleda kao na hranljiv napitaku bogat mineralima. Međutim, lekari preporučuju roditeljima da izbegavaju voćni sok i da se umesto toga odluče za rezano i isečeno/pasirano sveže voće. Sok (posebno upakovani) samo dodaje dodatne kalorije i može dovesti do problema kao što su gojaznost i karijes.

(Yumama)