Dobre masti iz avokada su dobre za razvoj bebinog mozga i njen fizički razvoj. Kada se ispasira, njegova teksura je glatka i kremasta, što ga čini savršenom namirnicom koju će beba lako prihvatiti kada počne da unosi čvrstu hranu. Avokado se može ponuditi već sa 4-6 meseci. Bebi su potrebni ugljeni hidrati, masti i proteini koji su ključni za rast u prvoj godini, pa i u drugoj.

Čim počnete da uvodite raznovrsnu ishranu, videćete da pasiranje avokada sa jabukom, breskvom, kruškom, pa čak i jogurtom može napraviti divan obrok ili užinu.

Kako odabrati i čuvati avokado za bebe

Kada birate avokado, uzmite onaj sa tamnijom korom i sa neravnom teksturom. Voće treba da bude čvrsto kada ga lagano pritisnete prstom.Kada je avokado isečen napola, boja mesa treba da bude zelena i da se nežno peliva u žutu oko koštice.

Ovu namirnicu ne treba termički obrađivati, ponudite ga vašoj bebi ako je previše mala ispasirano kao kašicu, a kada počne da koristi prstiće avokado možete da ponudite u komadićima.

avokado-kašica-beba.jpg
Shutterstock Kašica od avokada

Puding od banane i avokada

Ovo je omiljena kašica svih beba i jako se jednostavno pravi. Oljuštite avokado, i izvadite košticu. Izvadite „meso“ i izgnječite ga viljuškom. Oljuštite i izgnječite viljuškom jednu bananu. Stavite sve zajedno u blender i ispasirajte do željene teksture. Avokado i banane nemaju potrebe da se kuvaju.

Bebi gvakamole

Sastojci:

  • avokado
  • pšenična krupica
  • prstohvat luka u prahu, bibera ili bosiljka

Način pripreme:

Oljuštite avokado, i izvadite košticu. Izvadite „meso“ i izgnječite ga viljuškom. Pomešajte avokado, zrna pšenice, začinite i izblendirajte. Polako dosipajte punomasni jogurt dok ne budete zadovoljni teksturom jela. Ovaj sos ide savršeno uz sve - testeninu, da se maže na hlebčiće ili jednostavno da se umoče prstići.

(Yumama)