Nokti na nogama kod beba rastu neverovatno brzo i jako su osetljivi što je jedan od razloga za pojavu uraslih noktiju. Nokat na nozi u osnovi raste van proporcije.Ako vaše dete nosi uske čarape ili cipele, postoji samo jedan način da nokat raste - unutra. S druge strane, nekim bebama jednostavno rastu zakrivljeni nokti na nogama zbog genetike.

Drugi i najčešći razlog za čestu pojavu uraslih noktiju je nepravilno sečenje. Iako mnogi savetuje da ih treba seći ravno, pravilnije je da pratite nokat i sečete zakrivljeno, jer će u suprotnom ivice ostati oštre i smetaće bebi. Ispostavilo se da prekratko sečenje noktiju i preblizu koži takođe mogu doprineti ovoj nelagodnosti. 

Urasli nokti mogu postati prilično bolni, tako da znaci nelagodnosti mogu biti prvi znak. U suprotnom, možete ga brzo uočiti pregledom vrha nokta. Tokom ranih faza, područje će verovatno izgledati pomalo ružičasto ili natečeno blizu ivice nokta i beba će burno regovati na svaki vaš dodir tog područja. Međutim ukoliko dođe do infekcije, obavezno obratite pažnju na sledeće:

  • Iscedak ili gnoj u upaljenom području
  • crvenilo i otok - ako se infekcija razvija i otok vrši veći pritisak na tkivo, crvenilo i bol će se pogoršati. Ovo je značajan znak infekcije kada se crvenilo povećava od upale, a moći ćete da osetite i kako koža postaje toplija.
urasli nokat-beba.jpg
Shutterstock Urasli nokat

Kako da olakšate neprijatne simptome zaraslog nokta

Osim ako ne vidite znake infekcije, nema potrebe da odmah žurite u ordinaciju pedijatra. Možete prvo da isprobate nekoliko jednostavnih koraka kod kuće da biste olakšali neprijatne simptome vašeg mališana.

Lekari preporučuju da malu kadu napunite toplom vodom. Dodajte malo blagog sapuna i pustite bebu (ili samo njena stopala) da se namače 10 minuta. Toploj voda otvara krvne sudove i pomaže da se otok smiri, takođe će da omakša kožu oko uraslog nokta i smanjiće bol i osetljivost.

Zatim ih izvadite iz kade i ako nije previše bolno, nežno masirajte to područje kako biste podstakli nokat da se povuče. Osušite područje pre nego što nežno nanesete antibiotsku kremu bez recepta. Dobro je obaviti celu ovu rutinu, posebno natapanje toplom vodom, nekoliko puta dnevno dok se područje ne poboljša. Jedna stvar koju nikada ne bi trebalo da pokušate je „operacija u kupatilu“. Pokušaj da se iskopa ili odseče nokat može pogoršati stanje. To čak može povećati šansu za infekciju.

Za to vreme, pomozite procesu zarastanja tako što ćete dete napolju nositi široke čarape ili cipele. Međutim, kada ste kod kuće, pustite ih da hodaju ili puze bosi što je više moguće ako temperatura to dozvoljava.Posle nekoliko dana, verovatno ćete videti poboljšanje. Međutim, konsultujte svog pedijatra ako ne počne da se poboljšava ili izgleda da se pogoršava.

Kako sprečiti urastanje noktiju:

  • koristite dečije makaze za nokte
  • nemojte da čekate da previše porastu, redovno ih skraćujte
  • nemojte da ih skraćujtet prekratko, izbegavajte da ih sečete preblizu kože
  • turpijajte ivice kako bi lakše skratili špic nokta
  • vodite računa da dete ne neosi malu obuću i uske čarapice, jer oni guraju nokat u kožu.

(Yumama)