Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA SAM ODMOTALA MARAMU BEBA NIJE DISALA: Lekari upozorili na nosiljke, i najmanja greška može da bude fatalna

Autor Sandra Krstanović

Upozorenje svim roditeljima koji koriste nosiljke, jako je važno da beba bude u ovom položaju.

 beba-spava-nosiljka-marama.jpg Izvor: Shutterstock

Sve mame znaju koliko nosiljke za bebe mogu da budu praktične, posebno u prvim danima života. Međutim, treba da obratite pažnju na skrivene opsanosti i dobro proučite pravilan način korišćenja kako biste izbegli fatalne posledice.

Upravo je jedna mama podelila svoju tužnu priču kao upozornje svima da vode računa ukoliko tek rođenu bebu stavljaju u nosiljku.

Dečak star svega tri nedelje ugušio se naramenicom nosiljke. Mali Harvi bio je nepomičan i bezbojan kada je nažalost njegova mama Tatika kasno odmotala maramu od tkanine u kojoj ga je nosila. Da stvar bude još gora sve se desilo u bolnici, pa je osoblje jako brzo reagovalo, međutim uprkos svim naporima oživljavanja bebe, nažalost nisu uspeli.

"Zapravo ustanovljeno je da je položaj Harvijevog vrata, sa bradom na prsima, ugrozio njegove disajne puteve. Harvijeva mala težina rezultirala je slabijom kontrolom mišića glave. Imao je poteškoće u normalnom disanju zbog načina na koji je postavljen u nosiljci.", objasnili su lekari. Iako je uz maramu bilo jasno upustvo o upotrebi nosiljke u kojoj se navodi da se beba mora nositi uspravno sa bradom izdignutom od grudi, nažalost na šta pomenuta mama nije obratila pažnju.

 beba-nosiljka-marama.jpg
Beba u marami
Izvor: Shutterstock

Ovaj nesrećan slučaj ne osporava značaj i bezbednost nosiljke, ali jako je važno na koji način je koristite, ukoliko niste sigurni posavetujte se sa nekim ko je stručan.

"Potpora znači da bebina leđa treba da budu u prirodnom položaju, tako da su njen stomak i prsa uz telo osobe koja je nosi. Pogled treba da bude neometan, ako bebu možete da poljubite u čelo, to je znak da je na pravoj visini. Brada nikako ne sme da pada, i marama mora da bude dovoljno stegnuta tako da je udobna i za bebu i za osobu koja je nosi", objasnili su stručnjaci.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica