Česta briga roditelja kada je beba mala je veliko opterećenje. Da li je dovoljno jela, spavala, da li joj nešto fali su najčešće stvari kojima se opterećujete svaki dan. Probajte da se opustite i da uživate u vašoj bebi, a ovo su sigurni znaci da je ona zdrava i srećna:

Beba se smiruje na vaš dodir i zvuk vašeg glasa.

Ovo je zapravo dokaz da ste uspostavili vezu sa vašim čedom. Onog trenutka kada je nešto uznemiri ili ako počne da plača, ako je smiri vaša blizina i glas, pobedićete svaku tešku situaciju i fazu razvoja vaše bebe. Kada je dete umireno vašim prisustvom, to je njihov prvi korak u povezivanju sa vama i jasan je znak emocionalnog razvoja.

Imajte na umu da postoje bolni trenuci kao što su grčevi ili skokovi u razvoju kada možda nećete moći da je smirite, ali to ne znači da niste uspostavili vezu već da ona prolazi kroz bolan period koji je jako intezivan. Ukoliko to potraje konsultujte se sa pedijatrom ili koristite razne tehnike da joj pomognete.

Menjate 8 do 10 mokrih pelena dnevno i napreduju u težini

Ovo je najbolji pokazatelj da vaša beba dovoljno dobro jede i da lepo napreduje. Nemojte se opterećivati šta drugi govore i koliko vaša beba treba da ima obroka, pratite vaše dete i sami ćete znati da prepoznate da li je sito, a mokre pelene su najbolji znak da pije dovoljno mleka.

Beba je tiha određeni period tokom dana

Kada su bebe tihe i budne, one zapravo posmatraju svet oko sebe i uče. Ne treba da ih stalno zanimate, jednostavno ih pustite da nekada budu same i da uživaju na svoj način.

Mama, tata, dete, beba, porodica
Shutterstock MAma i tata uče bebu da govori

Beba regauje na nove zvuke i smeje se dok joj pričate

Bebe mogu da čuju od rođenja, ali im je potrebno nekoliko nedelja da se priviknu na nove zvuke u spoljnom svetu. Zvuk muzike najviše privlači pažnju bebe, bilo da dolazi iz igračke ili sa mobilnog.Kada vidite da vaša beba reaguje na zvuk tražeći izvor, znaćete da joj se sluh dobro razvija.Smeh i reakcija na vas je zapravo znak da vaša beba postaje društvena i da je vaše prisustvo čini srećnom.

Gledaju šare, boje i kretanje

Do drugog meseca, većina beba počinje da prati šare, svetle boje i predmete koji se okreću, kao što su mobilni i ventilator. One nemaju savršenu vizuju boja ili dobru percepciju dubine, zbog čega kontrastne boje privlače njihovu pažnju. Dakle, ako ih vidite da posmatraju svet oko sebe, to je odličan znak.

Plaču malo manje i sve više spavaju

Ovaj znak je malo problematičan, jer mnoge bebe ne srede san i plačljivije su od drugih. Ali primetićete napredak kako vaša beba bude rasla. Biće sve više sigurnije u svet oko sebe, opustiće se pored vas i ono što je najvažnije steći će rutinu.

Trudi se da savlada svoje pokrete

Mnogi roditelji se opterećuju da li je njihova beba napredna što se tiče pokreta,da li kasni u puženju, okretanju i podizanju na noge. U suština svaka beba ima svoj ritam i nikako je ne treba forsirati, neka ona napreduje svojim tempom, a vi ste tu više da joj pomognete. Ali  ako primetite bilo koji zastoj ili ako beba negoduje na neki pokret konsultujte se sa pedijatrom.

Umesto da se fokusirate na svoje strahove, potražite ove znakove da je vaša beba dobro i uživajte u njenom razvoju.

(Yumama)