Prestali ste da brojite koliko već dugo ne spavate, probali ste sve metode da poboljšate san vašoj bebi, a da li ste razmišljali o tome da određena hrana može rešiti ovaj problem. Dok neke namirnice pružaju energiju i budnost, neke druge pomažu za kvalitetniji san.

Pored izbora hrane za večeru, važno je i kada vaša beba jede. Pedijatri preporučuju da to bude najmanje dva sata pre spavanja, kako bi dete imalo dovoljno vremena da svari ono što je pojelo. Takođe, važno je da ne pije mnogo vode posle obroka, jer produžava proces varenja.

9 namirnica za bolji san i lakše uspavljivanje:

Avokado

Deca uglavnom vole avokado, ali ako se to ne odnosi na vaše dete, probajte da izmiksate ovu namirnicu sa bananom. Tako ćete biti sigurni da ste detetu obezbedili neophodne doze magnezijuma i kalijuma, minerala što opuštaju mišiće i nerve, kao i vlakana, koja doprinose osećaju sitosti.

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice bogat su izvor melatonina, hormona sna, i vlakana, te pružaju dug osećaj sitosti. Ponudite detetu ovsenu kašu za doručak ili ovsene kekse i čašu mleka za poslepodnevnu užinu.

Banane

Ako postoji najbolja namirnica za spavanje, onda je to banana. Ona sadrži koktel triptofana, magnezijuma i kalijuma, zbog čega podstiče opuštanje mišića. Uz drugo tropsko voće, poput ananasa i narandži, banana podstiče lučenje melatonina, hormona sna.

Krompir

Kao i ostale namirnice bogate složenim ugljenim hidratima, krompir pomaže telu da preradi triptofan u serotonin, hormon opuštanja. Poslužite ih pečene s korom – i biće odličan izvor kalijuma. Istraživanja pokazuju da nedostatak kalijuma uzrokuje nesanicu i probleme sa spavanjem.

Beba, spavanje
Shutterstock Mirni snovi

Bademi ako je dete starije

Bademi su veoma bogati magnezijumom i triptofanom. Ako je dete suviše malo da bi pojelo ceo badem, možete mu samljeti nekoliko njih i iskoristiti ih umesto brašna pri pripremi jela, ili njima posuti voćnu kašu. Kako je badem alergena namirnica, ako je dete starije od godinu dana, proverite mu reakciju tako što ćete mu u hranu ubaciti prstohvat mlevenih badema.

Sir

Deca uglavnom vole sir, namirnicu bogatu triptofanom, a najbolje je da ga poslužite s integralnim ugljenim hidratima, jer tako će detetov organizam lakše pretvoriti ovu amino-kiselinu u serotonin. Ugljeni hidrati podstiču proizvodnju insulina, što snižava nivo ostalih amino-kiselina u telu. A što je manje njih, to će više triptofana dospeti u detetov mozak. Pečeni krompir sa sirom, integralna testenina sa sirom ili integralni tost sa sirom – dobar su izbor za večeru.

Integralni hleb

Bogat vlaknima i triptofanima, integralni hleb predstavlja odličnu namirnicu za poboljšanje kvaliteta sna, jer pruža dug osećaj sitosti.

Čija semenke

Ove semenke, bogate triptofanima, lako će se uklopiti u većinu obroka. Možete ih pomešati s ovsenom kašom ili voćem. Ipak, kako su čija semenke potencijalni alergen, deci starijoj od šest meseci treba ih najpre ponuditi u maloj količini kako biste proverili reakciju.

Mlečni proizvodi

Bez premca, nakon podoja ili flašice adaptiranog mleka vaša beba će lako i brzo uleteti u carstvo snova. Mlečni proizvodi su takođe bogat izvor triptofana. Kada beba poraste dovoljno da može da joj se uvedu i drugi mlečni proizvodi, imaćete širu paletu namirnica kako da joj obezbedite dobar san. Mlečni proizvodi se lako kombinuju sa drugim namirnicama pa je bebi lakše da prihvati nove ukuse.

(Yumama)