Svakom roditelju je posebno uzbudljivo kada beba počne da brblja na nekom svom jeziku, a oni se utrkuju da razumeju šta je rekla. To brbljanje počinje rano, već oko 6 ili 7 meseci, i to je samo vežba za dalji govor jer beba ne može da poveze to što je rekla sa osobom ili predmetom.

Bebe obično izgovore prvo 'mama' ili 'tata', i tada sreći nema kraja. Ali zapamtite, ona ne bira po tome koga više voli, već šta joj je lakše da kaže. Postoje neki trikovi koji vam mogu pomoći da naučite dete da kaže 'mama' ili 'tata'.

Kako naučiti dete da kaže 'mama' i 'tata':

Bebe oponašaju svoje roditelje, tako da ukoliko vi neprestano govorite 'mama' i 'tata, podstaknućete ih da ponove reči. Da biste detetu pomogli da shvati šta te reči zapravo znače, budite sigurni da ih usmeravate ka pravom putu. Najbitnije je da se vi prilikom razgovora sa detetom indentifikujete kao 'mama' ili 'tata'. Na primer, možete da im govorite: 'Pogledaj mamu!', 'Mama donosi hranu', 'Tata daje loptu'... Na taj način će beba početi da povezuje roditelje sa određenim imenom.

Mama, beba
Shutterstock Mama i beba

Kada je reč o podsticanju razvoja jezika uopšteno, najbolji način je da čitate sa njim, igrate se, razgovarate i ograničavate vreme na ekranu i na elektronskim igračkama. Pronađite deci slikovnice koje se uglavnom oslanjaju na reči 'mama' i 'tata', i čitajte ih često.

Svako dete je drugačije, ali ukoliko beba od 12 do 15 meseci ne kaže 'mama' i 'tata', vreme je da se obratite pedijatru. Većina stručnjaka očekuje da su deca savladala te dve reči do 15 meseci, a za one koji nisu može se preporučiti test sluha ili govorna terapija.

Postoje i slučajevi gde dete zna dosta reči ali 'mama' i 'tata' nisu na njegovoj listi, i tu ne treba paničiti.

(Yumama)