Za neke meme ovo je nemoguća misija, ali doći će ta noć kada će beba bez problema spavati iako vi niste tu pored nje. Ako je došao taj trenutak, najvažnije je da sve pripremite kako bebi ne bi ništa falilo u vašem odsustvu.

Priprema hrane za noć

Ponekad se čini zastrašujuće da ostavite bebu u tuđim rukama, ukoliko i mama i tata nisu tu , ali ako je ostavljate osobi od poverenja, nema razloga za brigu. Dobro je da beba postepeno razvija odnos sa drugim članovima porodice. Ukoliko je beba već provodila sama sa nekim od članova time će biti lakše ostati sa njima i preko noći.

Prvo na šta treba da mislite prilikom planiranja odlaska je to kako će beba jesti bez vas. Ako je hranjena adaptiranim mlekom, tu neće biti posebnih priprema ali ako dojite, svakako pričekajte da uspostavite ritam dojenja pre nego ostavite bebu preko noći. To se uglavnom događa oko treće ili četvrte nedelje. Nakon toga možete ostaviti vaše mleko i pripremiti ga za bebu.

Ako se planirate izmlazati svakako isprobajte flašicu barem nekoliko puta pre odlaska kako bi se beba navikla na nov način hranjenja jer bi je inače mogla odbijati.

Bebe i separacijska anksioznost

Teško je proceniti u kom trenutku bebama počinju nedostajati njihovi roditelji onako kako nedostaju starijoj decu, ali zna se da i bebe doživljavaju separacijsku anksioznost.

Ona se uglavnom događa oko osmog ili devetog meseca, ali ponekad se može dogoditi već i oko šestog meseca bebina života. Najizraženija je u prve dve godine života, kada će svaki vaš odlazak pa čak i na kratko beba doživeti jako burno.

Ako vaša beba inače proživljava separacijsku anksioznost, noćna odvojenost može joj posebno teško pasti, pogotovo ako nije navikla na odvojenost od vas noću. Međutim, ako je beba mlađa i još uvek nije dostigla tu fazu, verovatno neće biti nikakvih problema.

Sve u svemu vi ćete najbolje znati kada je vaša beba spremna na tako veliki korak.Ne treba nikako odlagati odsustvo zbog straha kako će to beba da prihvati, ako joj spremite sve što joj je potrebno slobodno je ostavite u većini slučajeva odvajanje prođe bez ikakvih problema.

(Yumama)