Novorođenačke akne najčešće se javljaju oko treće nedelje bebinog života i to kod 20 odsto tek rođenih beba. Ponekad su prisutne već nakon rođenja, a još ih nazivaju i osipom čišćenja jer se deca tako čiste od viška majčinih hormona u telu.

Ne treba ih posebno tretirati

Novorođenačke se akne gotovo uvek pojavljuju isključivo na licu i to na čelu, obrazima i bradi. Izgledaju kao bubuljice sa belim vrhom. Kao i pubertetske akne, i ove se pojavljuju radi hormona, ali majčinih koje se još uvek nalaze u detetovom organizmu.

Drugi je razlog to što novorođene bebe još uvek nemaju potpuno razvijene pore što ih čini osetljivima na prašinu pa su bubuljice posledica toga, a moguće je da se akne javljaju i zbog snažnog naleta androgenih hormona koji uzrokuju masnu kožu.

Nema potrebe za brigom jer ove će akne nestati čim se izbalansiraju hormoni nakon otprilike mesec dana. Akne ne treba posebno tretirati osim povremeno obrisati toplom vodom, a neki roditelji savetuju i majčinim mlekom, iako nema naučnih dokaza za tu tvrdnju. Akne ne smete nikako stiskati jer osim što ćete bebu boleti, verovatno ćete joj stvoriti i ožiljke.

Pripazite na popratne simptome

Ako se akne ne povuku nakon mesec dana ili stalno nastaju nove, posetite pedijatra. Ako primietite da su bolne na dodir ili beba pokazuje znakove poput slabog apetita, umora ili problema sa spavanjem, svakako se obratite stručnjaku.

Ako primietite da se akne šire izvan lica, moguće je da se radi o ekcemu koji je česta pojava kod beba. Ekcem nije uzrokovan masnom već suhom kožom, a budući da se pojavljuje u obliku prištića, može podsećati na novorođenačke akne i često se mešaju.

Razlikovaćete ih tako što ekcem s vremenom sve više počinje izgledati kao osip, a širi se najčešće po kožnim naborima, laktovima i kolenima.

(Yumama)