Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI ŽENE SA MALIM GRUDIMA MOGU DA DOJE? Babica objasnila koliko veličina utiče na mleko, jedna stvar će vas iznenaditi

Autor Radmila Ilić

Mnoge žene sa malim grudima zbunjene su da li će moći da doje bebu, a ovo je istina.

 Dojenje Izvor: Shutterstock

Većini žena sa malim grudima kroz glavu je prošlo da li će moći da doje dete i da li će imati dovoljno mleka. Međutim, stručnjaci kažu da to nema nikakve veze. Veličinu grudi određuje količina masnog tkiva, zato veličina grudi nije povezana sa sposobnošću proizvodnje mleka i dojenja.

"Manje grudi su manje jer imaju manje masnog tkiva, ali imaju otprilike istu količinu mlečnih žlezda. Žene sa manjim grudima imaju manju mogućnost skladištenja mleka pa će ponekad biti potrebno da doje češće. Međutim, mleko se kontinuirano stvara te je to proces 'ponude i potražne'. Koliko dete jede, toliko će se mleka stvoriti. Sve zavisi od potreba deteta", rekla je babica.

Možda će vas zanimati

Važna je tehnika, a ne veličina

Za dojenje je važno tkivo koje proizvodi i čuva mleko da nahrani bebu, a ne masti. Verovatno ćete na samom početku trudnoće, već od šeste do osme nedelje, primetiti da vaše grudi postaju teže i veće. Kako se približava termin rođenja vaše bebe, biće sve uočljivije, čak možete primetiti i da mleko kaplje iz grudi. Prva tečnost koja se stvara u dojkama nakon porođaja naziva se kolostrum i prvo je naoružavanje odbrambenog sastava deteta.

"Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji čak 99 odsto majki može da doji svoje novorođenče, samo je pitanje koliko su toga svesne i uporne, ali i koliko se okolina meša u proces uspostavljanja dojenja prvih nekoliko dana nakon porođaja", rekla je babica.

Vrlo mali broj žena neće moći da doji zbog nekog pravog razloga. Većina ih odustaje zbog umora, misle da one to ne mogu, da je beba gladna ili da imaju male grudi i uvučene bradavice. Ne treba brinuti zbog veličine grudi, više se treba edukovati o tome da znate gde da potražite pomoć ukoliko je potrebna.

 Dojenje, beba, hrana
Mama doji bebu
Izvor: Shutterstock

Žene sa većim grudima imaju i veće probleme

Iako sve buduće majke misle suprotno, u stvarnosti više problema imaju žene sa većim grudima. U početku, bebe znaju da imaju problem sa tim kako da uhvate velike grudi i areole jer imaju malena usta. Nakon nekih mesec dana, kada se i mama i beba usklade, i ti problemi nestaju.

"U praksi se često dešava da žene sa većim grudima imaju više problema u prvim danima dojenja, zato ne treba da vas brine veličina grudi", komentariše savetnica za dojenje.

Najbolje rešenje je dojiti na zahtev

Majčino mleko se neprestano pravi i čuva u mlečnim kanalima između podoja. Tokom hranjenja beba obično isprazni oko 70-80 odsto mleka u dojci. Jedno istraživanje je pokazalo da neke žene imaju i 3 puta veći kapacitet skladištenja mleka od drugih, ali kroz 24 sata sve žene su proizvele istu količinu mleka. Veće grudi imaju veću mogućnost skladištenja, ali nekak i to nije dobar pokazatelj. Bilo da imate male grudi sa velikim kapacitetom skladištenja ili velike grudi sa malim kapacitetom, rešenje je da dojite na zahtev. To će biti sigurnost da je vaše dete sito.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica