Leto i dojenje su savršeni zajedno! Možete ići na plažu sa bebom a da ne brinete da se pripremljena hrana ili mleko pokvare pod uticajem visokih temperatura. Za vaše dete, bilo da ste u kući, na plaži ili u autu, pripremljena je najbolja hrana, uvek sveža i idealne temperature.

Međutim, majke koje doje imaju često nedoumice oko toga šta smeju a šta ne. Donosimo vam neke ključne odgovore kada je u pitanju dojenje i more.

Da li mama koja doji sme da se kupa u moru?

Ako se brinete da će se proizvodnja mleka smanjiti zbog hladnoće mora, možete da odahnete. More jeste hladno ili bar hladnije od uobičajenog vodenog okruženja prilikom tuširanja ili plivanja u bazenu, i jeste tačno da se hladne obloge koriste kako bi smanjile upalu dojki i produkciju mleka, ali morska voda nema takav učinak na dojke i dojenje, iako je nešto hladnija.

Nekoj deci se može čak i više svideti slankast ukus kada prihvate dojku majke koja se kupala u čistom moru. Ako im se ne svidi, možete nakon plivanja isprati bradavice običnom vodom.

Treba li grudnjak da se presvlači nakon kupanja?

Poželjno je! Mokar sintetički grudnjak zadržava vlagu oko bradavica što pogoduje razvoju gljivica koje mogu uzrokovati sor, gljivične infekcije koje se mogu preneti i dublje u dojku ili i detetova usta. Zato je dobro da posle kupanja obučete suv grudnjak.

Trudnica, more
Shutterstock Dojilja na moru

Sunčanje nema nikakvih štetnih uticaja na dojenje. Kod sunčanja svakako treba biti oprezan, ali ne samo zbog dojki i dojenja, nego zbog celog tela. Posebno bi trebalo pripaziti na bradavice i areole. Nikako ne bi valjalo da izgore jer je koža na tim predelima jako nežna pa bi u tom slučaju dojenje bilo veoma bolno.
Kreme za sunčanje se vrlo slabo apsorbuje u krvotok pa tako i u mleko. Zato ne predstavljaju nikakvu opasnost za dojenje. Ipak, kod nanošenja krema trebalo bi da izbegavate podrušje oko bradavica kako dete ne bi pojelo kremu prilikom dojenja - najbolje je to područje isprati pre nego što dete sisa.

Za vreme dojenja bi trebalo da izbegavate uzimanje beta karotena kao sredstva za pospešavanje tamnjenja.

Da li je normalno da dete leti češće sisa?

Deca ne traže dojku samo kada su gladni. Letnji dani su obično veoma topli pa smo svi žedniji nego inače. Bebe ne znaju u tom slučaju šta im treba pa će češće i kraće sisati dojku zbog toga što su žedni. Pored toga, deca ne traže dojku ni samo kada su gladni ili žedni, već i kada im treba uteha. Dok putujemo, idemo na plažu, srećemo ljude koje ne viđamo svakodnevno, deca se osete često nesigurno, pa im je i zbog toga njihova najbolja prijateljica dojka potrebnija češće nego inače.

Zato, nemojte misliti da je češće a kraće dojenje znak da nešto sa vašim mlekom nije u redu, slobodno dajte detetu da sisa kad god poželi jer će na taj način zadovoljiti glad, žeđ ali i pronaći osećaj sigurnosti i utehe.

(Yumama)