Ukoliko ste u drugom stanju, a ljubitelji ste toplog vremena i sunčanja, nemojte da brinete. Sunčanje u trudnoći nije zabranjeno, ali ne treba preterivati.

Sunce je izvor života i našem telu obezbeđuje vitamin D, čini nas srećnijim i zadovoljnijim, i zato ga nikako ne treba smatrati neprijateljem. Njegova toplota greje naše mišiće i zglobove i opušta tetive, ali ako se pretera, može naneti i štetu.

Evo kako da se sunčate bezbedno u trudnoći

Krema za sunčanje

Koža u trudnoći je osetljivija i lakše izgori pa je dobra zaštita veoma važna. Trudnicama se preporučuju preparati bez nano-čestica i parabena, a kvalitetne kreme za bebe i decu mogu biti pravi izbor. Naravno, sunčajte se ujutru i kasno popodne, a tokom dana odmarajte u hladu.

Pokrijte glavu

Nikako nemojte da boravite na suncu a da vam glava nije u hladu ili zaštićena šeširom. Ovo je vrlo bitno kako ne biste dobili sunčanicu.

Trudnica, sunčanje
Shutterstock Trudnica se sunča

Polako ustajte

Toplina i nagli pokreti mogu izazvati vrtoglavicu i nesvesticu. Zbog toga je bolja varijanta da se trudnica sunča sedeći, ali i ako ipak izaberete ležeći položaj, nemojte naglo da ustajete.

Voda za piće

Pored sebe uvek imajte vodu za piće. U slučaju da vam padne pritisak ili vam iz nekog drugog razloga ne bude najbolje, obična voda može da bude spas.

Sunčanje za trudnice u 2. i 3. tromesečju

I bebe u stomaku vole sunčevu svetlost jer ona prodire kroz slojeve kože stomaka i oboji unutrašnjost bebinog skrovišta u toplu, svetlu crvenu boju. Zato pustite svaki dan malo sunca na goli stomak i posmatrajte što će vaša beba reći na to.

Trudnica, sunčanje
Shutterstock Trudnica se sunča

Šta je još trudnicama neophodno za plažu?

  • udobne japanke ili ravne papuče
  • obavezno drugi kostim za presvlačenje kako biste sprečili moguće upale bešike ili gljivice kojima su trudnice sklonije
  • ponesite nešto da pojedete zbog mogućeg pada šećera (orašasto i suvo voće, sveže voće, bombone…)

Naravno, pre nego što se odlučite za izlaganje suncu ili putovanje na more, konsultujte se sa svojim ginekologom kako biste bili sigurni da se ne izlažete riziku.

(Yumama)