Osnove dojenja iste su bez obzira da li imaš jedno dete, blizance ili više dojenčadi. Ali prvi dani sa blizancima sigurno nisu jednostavni, dok se roditelji ali i bebe ne uhodaju jedni sa drugima, trebaće im i pomoć.

"Niko ne zna kako treba da doji blizance preko noći. Zato postavi sebi niske ciljeve. Priprema je ključna - ne samo da imaš odgovarajuće zalihe, već i da imaš dodatne ruke koje će ti pomoći kada započneš i završiš dojenje", rekla je Natali Diaz, mama blizanaca.

Svaka beba je drugačija, a sa dve bebe dolazi i dvostruko pitanje i zato ti donosimo 7 saveta za dojenje blizanaca, dugogodišnja edukatorka trudnica.

1. Počnite da dojite brzo nakon porođaja

Jedna od najvećih briga mama blizanaca je da li će imati dovoljno mleka za dvoje dece. Da biste to postigli, tvoje dojke zahtevaju često i redovno dojenje kako bi telo shvatilo koju količinu mleka treba da proizvodi. Dakle, ako možeš, započni sa dojenjem u roku od sat vremena nakon porođaja i dopusti blizancima da doje kad god pokazuju znake gladi. Takođe, imajte na umu da se mnogi blizanci rađaju prevremeno i zbog toga im treba više pomoći i vremena da nauče pravilno da sisaju.

2. Neka obe bebe budu blizu tebe

Ako možeš, drži svoje blizance što više uz sebe. U bolnici pokušaj da njihovi krevetići budu pored tvog, a kući ih pored sebe možeš držati u kolicima ili jastuku za spavanje. Takođe, kada čuješ da počnu da plaču, možeš odmah reagovati i po potrebi ih nahraniti.

Mama, blizanci
Shutterstock Mama sa svojim bliznakinjama

3. Pokušaj da dojiš obe bebe u isto vreme

Probaj da dojiš bebe zajedno, po jedno na svakoj dojci. Takav način hranjenja prepoloviće vreme dojenja i daće ti malo više vremena za odmor. Ako ti to ne uspe u početku, nemoj da brineš, praksom ćeš stići do savršenstva.

4. Podrška je važna

Niko ne treba da brine o novorođenoj bebi sam, posebno ako su blizanci u pitanju.

"Imajte na umu da obično ide jedno dete na jednog roditelja koji doji. Dojenje dvoje dece u periodu kada se oporavljaš od porođaja može biti veoma teško", kaže psihoterapeutkinja.

Zato, ukoliko želiš da dojiš oboje, važno je da imaš podršku i pomoć od samog početka.

5. Posavetuj se sa savetnicom za dojenje

Podrška stručnjaka može doneti mnoge prednosti kada je u pitanju hranjenje blizanaca. Savetnica za dojenje, koja je upućena u dojenje blizanaca, pružiće ti potrebne savete za pronalazak odgovarajućeg položaja za hranjenje, kako bi ti pomogla da proizvodiš dovoljno mleka za obe bebe.

Dojenje, mama, beba
Shutterstock Mama doji bebu

6. Zapamti da je svaka beba drugačija i jedinstvena

Blizanci su dve različite osobe koje su se rodile u isto vreme. Način i potreba za dojenjem tvojih beba može da se razlikuje. Daj sebi dovoljno vremena da se navikneš na svako od njih.

7. Budi nežna prema sebi

Dojenje ne treba da bude sve ili ništa. Iako ti ne uspe prvi put, sledećih nekoliko puta hoće, a onda opet možeš doći do trenutka kada pomisliš da ne ide. Pomoću prakse i fleksibilnosti naučićeš šta prija tvojim bebama, ali i tebi. Ne zaboravi da misliš na sebe jer odmorna i zadovoljna mama je važna za bebe, oni sve osećaju.

(Yumama)