Problemi u nabavkama i povlačenje brojnih proizvoda izazvali su nestašicu adaptiranog mleka za bebe u SAD-u. Zbog toga su se na društvenim mrežama pojavili recepti o tome kako možete sami da napravite hranu za bebu, ali pedijatri upozoravaju roditelje da ih ni slučajno ne isprobavaju jer su opasni!

Recepti su postali viralni na Tviteru, TikToku i Jutjubu, a većina objava je uklonjena jer krši pravila koja zabranjuju medicinske dezinformacije, ali ne sve.

"Razumemo potrebu da pokušamo da pomognemo jedni drugima, ali ove stvari su izuzetno opasne i to lako vidite ako imate bilo kakvo znanje iz medicine ili nutricionizma", rekla je lekarka iz Teksasa koja i na društvenim mrežama deli sadržaj koji pomaže roditeljima u brizi o deci.

Ona kaže da je u prvom trenutku videla nekoliko snimaka koji promovišu recept za mlečnu formulu za bebe koje mogu da se naprave kod kuće, a na kraju je shvatila da su preplavile društvene mreže i postale viralne.

Neki recepti predlažu korišćenje sastojaka poput nezaslađenog kondenzovanog mleka i kukuruznog sirupa, dok drugi sadrže semenke konoplje, urme bez koštica i vanile. Postoje i oni koji preporučuju da decu hrane kozjim mlekom, a stručnjaci kažu da sve ove alternative mogu biti štetne po dete.

Mleko, beba
Shutterstock Mama hrani bebu

Pedijatri dodaju da ovakvi snimci broje milione pregleda, a potiču od osobe koje nemaju iskustva, niti su stručni iz pedijatrijske prakse.

"Kažu da je upalilo njima, njihovim majkama i bakama, pa bi trebalo i tebi. Takva vrsta saveta je opasna. Ne postoji jedna stvar koja odgovara svima, a formula je toliko istražena i potrebno je puno raditi na njoj da bi osigurali unos svih potrebnih hranjivih materija i elektrolita jer su bebe vrlo ranjive", poručuje pedijatar.

Loši recepti uzrokuju probleme za zdravljem

Nepravilna ishrana dojenčadi mogla bi uzrokovati nekoliko problema, uključujući neravnotežu elektrolita i nedostatak vitamina, što bi moglo dovesti do napada, problema sa srcem i problema sa razvojem kostiju, rekli su lekari.

"Toliko toga se može dogoditi, a ako se neki sa tim nisu susreli, ne znači da drugi neće. Čak i previše vode može biti štetno za dojenčad", dodaje pedijatar i poziva roditelje dojenčadi i male dece da budu oprezni i svesni dezinformacije koja se širi na internetu.

(Yumama)