Lekari su prilično sigurni da bebama do 6 meseci nije potrebno dodavati vodu jer je ima apsolutno dovoljno u majčinom mleku, ili u adaptiranoj formuli.

Kada se bebama mlađim od 6 meseci daje voda, može doći do "trovanja vodom", što može imati smrtonosne posledice.

Kakvi problemi mogu nastati?

Problem je u tome što bebini bubrezi nisu dovoljno razvijeni, pa i mala količina vode može biti opasna. Njihovo telo tada otpušta natrijum, što može uticati na aktivnosti mozga i izazvati napade ili trovanje.

Jedan od glavnih problema kada se dogodi trovanje vodom je što se simptomi teško prepoznaju. Dete može puno spavati, ili biti nemirno, ali to je normalno ponašanje u životu svake bebe. Ostali znaci trovanja su niska telesna emperatura (manja od 36.1) i otok na licu, a najčešći simptomi su napadi. Ako se simptomi prepoznaju rano, nema trajnih posledica.

Pedijatar Milivoje Jovančević objasnio je da detetu koje doji voda nije potrebna, što je često teško objasniti roditeljima zbog nekih uverenja starijih genracija.

"Voda se često počne davati kada krene dohrana, odnosno kada obroci postaju više suvi i kompaktni", objašnjava doktor Jovančević i dodaje:

"Voda iz vodovoda je dobra pod uslovom da su instalacije dobre i da nema čestica prljavštine u vodi. Ako želite biti sigurniji, dobro je davati izvorsku vodu."

Beba pije vodu
Shutterstock Beba pije vodu

Nepravilno pravljenje adaptirane formule može biti štetno

Elektroliti u vodi i preterano razređeno adaptirano mleko mogu biti jednako štetni. Ako ste zabrinuti zbog hidratacije, zatvora ili povraćanje vašeg deteta, obratite se pedijatru koji će vam preporučiti količinu vode koju dete sme uzeti. Verovatno će majčino mleko ili formula biti dovoljne.

Preporuke za decu hranjenu formulom su različite

Nutricionistkinja Mirna Trumbetaš kaže da su pedijatrijske preporuke različite za decu koja su hranjena adaptiranim mlekom. Neki kažu da detetu koje je hranjeno formulom treba voda, a neki ne. Najbolje je da sami procenite, a ono što je još dobro jeste da mu vodu dajete na kašičicu, a kadabude premno u maloj čašici. Nema potrebe da nastavljate sa bočicom, pogotovo ako počnete da koristite sokove ili zaslađene čajeve jer će na taj način stradati dečiji zubi.

(Yumama)