Mamino mleko je idealan vid ishrane novorođenčeta, odojčeta i malog deteta, i predstavlja skup hranljivih materija, i biokativnih komponenti koje imaju blagotvoran uticaj na razvoj imuniteta, sistema organa za varenje i organizma uopšte. Zbog adekvatnih nivoa svih hranljivih materija koje su detetu neophodne za uzrast predstavlja i vid balansirane ishrane koja je temelj za rast i razvoj deteta.

Prema preporukama SZO dojenje bi trebalo biti prisutno do druge godine života, po mogućstvu i kasnije.

Oligosaharidi se normalno nalaze u maminom mleku i čine treću najveću komponentu maminog mleka.

Registrovano je preko 200 oligosahardinih struktura u majčinom mleku i njihove uloge su višestruke.

Nesvarljivi su molekuli ugljenih hidrata, i imaju dejstvo na gastrointestinalni i imuni sistem.

Koja je veza između git-a i imunog sistema ?

Razvoj imunog sistema od najranijeg doba počinje upravo u crevima. 70-80 % ćelija imuniteta se nalazi baš u crevima i zato je ishrana, odnosno adekvatan unos nutritivnih elemenata ključan u razvoju imuniteta. Pored vitamina koji su neophodni, omega masnih kiselina, oligosahardi imaju svoju ulogu u razvoju imuniteta.

Jedna od uloga HMO (human milk oligosaharidi) jeste direktan efekat na imunske ćelije u crevima, pomažu ćelijama imuniteta da spreče put patogena i tako blokiraju njihov efekat.

Naročito je važan i prebiotski efekat HMO.

Prolazeći kroz sistem organa za varenje, dolaze do creva i pomažu tako što predstavljaju hranu za dobre bakterije. Na taj način se dobre bakterije hrane, množe i naposletku dolazi do razvoja normalne flore creva koja je važna za zdravlje creva i normalne probavne aktivnosti.

Međutim, šta u slučaju da beba ne doji, već koristi formulu kao dohranu ili jedini vid ishrane?

Značaj oligosaharida je mnogostruk i dragocen, tako da se oni nalaze u adaptiranoj mlečnoj formuli. Formula nove generacije sadrži adekvatan nivo olihosaharida koji deci čije mame nisu u prilici da doje iz medicinskih ili drugih razloga obezbeđuju sve navedene benefite i omogućavaju pravilan razvoj sistema organa za varenje (git- gastrointestinalni sistem ) i imuniteta.

Prisutni su u u svim formulama od novorođenačkog perioda do perioda malog deteta kao i u prilagođenim formulama.

Ishrana deteta je ključ dobrog zdravlja, a zdravlje creva i imuniteta pružaju dugoročne benefite za organizam, kako deteta, tako i sutra odraslog čoveka.

Pročitajte i...