Žitarice predstavljaju važan deo bebinog jelovnika, i obično su prvi ukus sa kojim se beba susreće nakon mlečnog obroka. Uvođenje novih namirnica u bebin meni je uvek izazovan period zbog toga što se u prvi mah beba možda neće složiti i prihvatiti nove ukuse i mirise. Takođe i izbor žitarica je jako bitan.

Žitne kaše sadrže vitamine, minerale neophodne za bebin pravilan razvoj. Adekvatna količina gvožđa koja ih karakteriše utiče na pravilan razvoj imuniteta što nam je naročito važno. Žitarice sadrže i vlakna koja su blagotvorna za zdravlje i rad bebinih creva, regulaciju stolice. Takođe sadrže vitamin D, Vitamin B i ostale vitamine iz vitaminske porodice.

Najveći broj beba počinje svoje putovanje kroz nemlečni ishranu upravo žitaricama.

Kako odabrati žitarice za prvi nemlečni obrok ?

Na prvom mestu napravićemo razliku između mlečnih i nemlečnih žitarica. Za bebe koje se hrane samo maminim mlekom savet je uvođenje nemlečnih žitarica. Mogu se pripremati sa vodom ili maminim mlekom. Svakako je važno da i ako pripremate sa vodom dodate malo maminog mleka radi približavanja ukusa. Na taj način vezujemo ukuse, novi ukus žitarica i već poznati ukus maminog mleka.

Za bebe koje u svojoj ishrani koriste adaptiranu mlečnu formulu, da li kao dohranu ili kao jedini vid ishrane, savet je uvođenje mlečnih žitarica. Mlečne žitarice u svom sastavu imaju formulu, otuda i naziv.

Svakako bebe koje piju formulu mogu jesti i nemlečne žitarice  i možete ih pripremati ili sa vodom, ili sa formulom. Mlečne žitarice možete pripremati sa formulom, opet na taj način približavamo bebi poznat ukus sa ukusom nove namirnice.

Bezglutenske žitarice su namenjene upotrebi do šestog meseca, dok se nakon šestog meseca uvode i žitarice sa glutenom.

Startne žitarice su pirinčane i kukuruzne žitarice, dok se nakon šestog meseca u ishranu uključuju žitarice ovas, ječam, raž.

Uvođenje novih namirnica u bebin meni je uvek izazovan period zbog toga što se u prvi mah beba možda neće složiti i prihvatiti nove ukuse i konzistenciju. Ali, ne smemo dozvoliti da nas to obeshrabri ! Savet roditeljima jeste da budu uporni i istrajni. Beba zapravo reaguje na novu konzistanciju, ukus i miris, i potrebno je neko vreme da se na iste privikne.

Pročitajte i...