Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Peremo rukice: Da li bebe i deca smeju da koriste dezinfekciono sredstvo?

Naročito u vreme pandemije, svi stavljamo poseban akcenat na pranje ruku. Kada su deca u pitanju, sasvim je razumljivo da se zapitamo da li deca, ako nemamo sapun, smeju da koriste dezinfekciono sredstvo.

  Izvor: Foto: Shutterstock 1691317813

Mnogo je sigurnije, a i efikasnije ako bebi ili malom detetu operete rukice vodom i sapunom.

Ipak, ukoliko nemate pristup vodi i sapunu, sasvim je u redu da rukice operete sa manjom količinom dezinfekcionog sredstva.

Povezane vesti

Povezane vesti

Obratite pažnju da to sredstvo sadrži bar 60 posto alkohola, kako biste sprečili razvoj infekcije. Naročito ona namenjena deci sadrže mnogo manju količinu, ili pak ne sadrže alkohol uopšte. Bez alkohola, teško ćete se osloboditi virusa.

Morate biti oprezni!

Jedna važna stvar na koju treba da obratite pažnju - deca neretko stavljaju ruke u usta. Morate gledati da li je dete u usta stavilo ruke pre nego što se sredstvo osišilo. Ne zaboravite da sprečite da dete uzme flašicu i zbog navike počne da pije. Ukoliko dete unese u organizam dezinfekciono sredstvo, postoji opasnost od trovanja alkoholom. Ako je dete popilo manju količinu, nemojte se brinuti. Ipak, ukoliko dođe do iritacije očiju, mučnine, povraćanja, odmah se obratite lekaru.

Sapun ili dezinfekciono sredstvo?

Kada ste kod kuće, dezinfekciono sredstvo je mnogo manje efektno od sapuna i vode. Napolju kada ste sa decom, onda je i ono sasvim u redu, ali koristite manju količinu.

Sapun je efikasniji jer nakon 20 sekundi pranja, dečije rukice ostaju potpuno čiste i oslobađaju se neželjenih virusa, bakterija i prljavštine.

A kako da naučimo decu da peru rukice?

Povezane vesti

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica