Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najlepši trenutak novog života: Naučnici snimili prvi udah novorođenčeta (VIDEO)

Pogledajte kako izgledaju bebina pluća pri prvom udahu vazduha.

  Izvor: Foto: Printscreen / YouTube Murdoch Children's Research Institute

Ništa roditelja ne ispunjava osećajem olakšanja poput zvuka plača novorođenčeta. Taj prvi udah vazduha tek rođenog deteta definiše vrlo važan trenutak u našem životu, a opet neobično je da je jedan od najmanje razumljivih ljudskih ponašanja.

Povezane vesti

Povezane vesti

Pretkliničke studije

Većina onoga što znamo o fiziološkoj aktivnosti unutar pluća tokom prvog udisaja dolazi ili iz pretkliničkih studija, koje često uključuju životinje, ili kroz invazivna promatranja koja reskiraju ometanje prirodnih plućnih funkcija, piše Science Alert.

O tome se sada zna mnogo više. Naime, tim istraživača iz Australije, Nemačke, Švajcarske i Kanade je pomoću osetljivog senzora na pojasu koji su obmotali oko prsa novorođenčeta nakon porođaja zabeležilo promene u volumenu pluća koje se javljaju u detetovim prvim minutima van maternice.

Zdrave bebe pri rođenju koriste se izuzetno složenim metodama prilagođavanja na disanje - rekao je klinički neonatolog David Tingaj sa Dečjeg istraživačkog instituta Murdoch (MCRI) u Australiji.

Deca vežbaju pluća u materici

Uređaj je prikupljao slike bebinih prsa, što je zajedno sa video i audio podacima doprinelo detaljnim opisima više od 1.400 udaha koje je 17 beba napravilo nakon carskog reza.

Rezultati su pružili statistički pregled procesa prozračivanja pluća kod novorođenčeta, fiziološke aktivnosti pripreme i naduvavanja pluća kako bi im se omogućilo da preuzmu ulogu posteljice u razmeni gasova.

Pogledajte kako izgledaju bebina pluća pri prvom udahu vazduha.
Izvor: YouTube

Pojednostavljeno rečeno, dok su deca u materici, ona vežbaju svoja pluća. Iako su ona prepuna tečnosti koja se luči iz plućne sluznice, i dalje prividno dišu kako bi se mozak i mišići pripremili za tu aktivnost posle porođaja.

Veliki deo nje izlazi van s prvim naletom vazduha. Surfaktant koji oblaže plućne alveole pomaže im pri pražnjenju tečnosti i njihovom širenju, pa se čini kao da novorođenče grglja te zatim vrlo glasno zaplače.

Plakanje stvara obrazac protoka gasa

To plakanje stvara jedinstveni obrazac protoka gasa koji pomaže u očuvanju funkcionalnog rezidualnog kapaciteta (volumen vazduha koji zadržavamo u plućima nakon što izdahnemo). Ali to disanje nije uravnoteženo između dva plućna krila, više je izraženo na desnoj nego na levoj strani.

Od svih zabeleženih udisaja, plač se najviše pojavio u prvom minutu nakon rođenja, a šest minuta kasnije više od polovine beba pravilno je disalo. Rezultati istraživanja pomoći će i kod razumevanja disanja kod nedonoščadi kojima intubacija može biti vrlo štetna.

"Ova studija pokazala je da su pluća beba mnogo komplikovanija nego što su to tradicionalne metode praćenja ranije sugerisale", saopštili su naučnici.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica