Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI DOJENJE BOLI? Odgovaramo na najčešće pitanje trudnica

Kažemo da je dojenje prirodan proces, ali smo čuli za mnoge probleme sa kojim su se mame susretale. Donosimo odgovor na jedno važno pitanje - da li dojenje boli mamu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dojenje se čini tako prirodnim procesom, a u stvari sa sobom nosi veliki broj pitanja.

Jedno od najčešćih pitanja koje mame postavljaju jeste Da li dojenje boli?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Većina lekara će reći da ne boli i da ne bi trebalo da boli ukoliko se beba lepo prikači na vaše grudi. Istina je da, ako beba ne uhvati bradavicu lepo, možete imati ozbiljne bolove, a potom i oštećenja.

Ipak, moge žene su rekle da, i kada beba lepo uhvati bradavicu, dojenje može boleti. Naravno, taj bol je mnogo manji nego da se beba loše uhvatila.

Povezane vesti

Povezane vesti

Niko ne želi da plaši mame, ali moramo biti i realni i najpre iskreni. Dojenje može boleti i ako se beba lepo uhvatila.

Dakle, sledeće pitanje je - Kakav je taj bol koji nastaje kada se beba lepo uhvati?

Ako imate vrlo osetljive bradavice, možete osetiti neku vrstu trnjenja ili probadanja u trenutku kada se beba uhvati. Ako je takav slučaj kod vas, duboko udahnite pre nego što beba priđe i lepo izdahnite kada se uhvati. Iako ne zvuči kao neka pomoć, zaista znači.

Kod većine drugih dojilja, tokom prvih dana može se javiti osećaj 'pucanja bradavica da bi mleko izašlo'. Vremenom se ovaj osećaj poboljšava, naročito ako koristite kremu.

Ako ste imali carski rez, biće vam teško da pronađete odgovarajući položaj, a da nemate bolove zbog rane. Možda vam ležanje na strani bude najprijatnije. Isprobajte položaje za dojenje i pronađite onaj koji vam najviše odgovara.

Nakon dojenja nekada možete osetiti kao neku vrstu zatezanja stomaka. Ovi osećaji su potpuno prirodna pojava, jer se materica kontrahuje kako bi se vratila na veličinu pre porođaja. Razlog zašto se to dešava tokom dojenja jeste jer dojenjem otpuštate oksitocin, hormon koji podstiče kontrakcije.

Probajte da umanjite bolove toplotom, a ukoliko ne pomogne, a bolovi budu jaki, obratite se lekaru za pomoć.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica