Ukrasne trake za glavu beba mogu da budu preslatke, ali samo dok su budne. Pre spavanja ih obavezno skinite.

Stručnjaci kažu da trake pre spavanja obavezno treba skinuti detetu, jer bi, dok beba spava, mogle da skliznu sa glave i ometaju disanje. Ovo je isto kao što se majkama preporučuje da ne pokrivaju bebu preko glave dok spava, jer tada može doći do pregrevanja tela što povećava rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčadi ili gušenja.

Uputstva za siguran san

Pedijatri kažu da postoji mnogo smernica kako bi bi bebu ostavili da sigurno spava, ali naglašavaju se uvek treba pridržavati ova dva pravila:

- uspavajte bebu na leđima

- uklonite sve nefiksirane i nepotrebne predmete iz kreveca (jastuke, igračke, prekrivače)

Gušenje u snu

Opasnost od ostavljanja trake na glavi dok beba spava uznemirila je javnost prošle godine kada je jedna mama iz SAD na svom Facebook profilu pisala o slučaju svoje prijateljice. Naime, mama je posle duge šetnje ostavila bebu da spava u krevecu. Otišla je da se istušira, a kada je završila i ušla u sobu da proveri dete, pronašla je traku za glavu sa velikom mašnom na bebinom nosu.

Traka je izazvala gušenje deteta. Ova priča prvi put je objavljena u Manchester Evening News i od tada je traka za glavu u posebnom fokusu pedijatara i roditelja. Beba može da je nosi dok je budna, ali nikako na spavanju. Takođe, roditeljima se savetuje da je skinu sa glave kad god im deca nisu na oku, kao, na primer, dok se nalaze u kolima, u auto-sedištu.

Sklonite sitne predmete

Stručnjaci upozoravaju da deca mogu lako da progutaju, udahnu ili se zadave predmetima jer ih prirodno stavljaju u usta. Lekari podsećaju da roditelji mogu da spreče rizik od gušenja tako što će obezbediti da se mali, sitni predmeti drže van dohvata dece mlađe od tri godine.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)