Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ishrana beba: Kako izabrati odgovarajuću flašicu?

Kratak vodič za kupovinu flašice za bebu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kupiti flašicu za bebu više nije jednostavan zadatak, jer na tržištu postoji veliki izbor brendova, ali veličina i vrsta flašica.

Odgovarajuća flašica obezbeđuje miran i siguran obrok bebi, a nove, pametne flašice, imaju i zdrastvenu ulogu, odnosno služe za lečenje i sprečavaju razne probleme za vreme obroka.

Odabir flašice je posebno važan ukoliko bebu i dojite i dohranjujete adaptiranom mlečnom formulom, jer ukoliko bebi ne odgovara oblik cucle, ona je može odbiti, kao i dojku.

Karakteristike dobre flašice

Cucla

Veoma je važno odabrati odgovarajuću cuclu za flašicu u odnosu na uzrast bebe jer na taj način možete sprečiti mnoga neželjena stanja kao što su:

- odbacivanje dojke -  kada birate flašicu za bebu koju i dojite, važno je da izaberete cuclu sličnu vašim bradavicama, jer zbunjena beba može da odbaci dojku, ili, pak, flašicu;

-gušenje – ako cucla odjednom propusti veću količinu mleka, beba se može zagrcnuti, te je jako važno da prilikom odabira vodite računa o jačini protoka;

- prejedanje – ukoliko beba za vreme jednog obroka popije preveliku količinu, može doći do neželjenih posledica kao što su bljuckanje i refluks;

- problemi sa govorom – kada beba sisa, ona na taj način razvija i mišiće usta i jezika koji su odgovorni za pravilan govor, a oni neće biti dobro razvijeni ukoliko dete, usled pogrešne cucle (sa jačim protokom), nije moralo da ih aktivira.

Specijalno dizajnirane flašiceNa tržištu možete naći i posebne flašice koje mogu biti od pomoći i prilikom rešavanja pojedinih zdravstvenih problema, kao što su: refluks, grčevi i upala uha.

Cucle se razlikuju po obliku, materijalu, veličini, a najvažnije je da vodite računa kom uzrastu su namenjene.

Bebe od rođenja do tri meseca

Novorođenim bebama treba ponuditi cuclu sa slabim protokom mleka, kako bi se sprečilo gušenje i prejedanje.

Bebe uzrasta od tri do šest /od šest do 12 meseci

U ovom uzrastu treba birati cucle srednjeg protoka.

Deca od 12 do 18 meseci

Starijim bebama možete ponuditi flašice sa brzim protokom mleka.

*Može se desiti da različiti brendovi imaju i različite podele, ali je važno pridržavati se uputstva proizvođača.

Povezane vesti

Veličina flašice

Manje i tanje flašice su zgodnije za držanje, kako za mamu, tako i za bebu. Uvek vodite računa o kapacitetu – kako beba raste, rastu i njene potrebe za hranom, te bi trebalo pravovremeno menjati i veličinu flašice. Takođe, možete i u startu kupiti veću flašicu, a potom samo menjati cuclu.

Materijal flašice

Flašice su danas uglavnom prave od plastike koja često sadrži Bisfenol A (BPA), jedinjenje koje može uzrokovati razna oboljenja, kao što je kancer. Zato, obavezno pročitajte etiketu i proverite da li flašica sadrži ovaj veoma opasan sastojak, ili neke druge štetne toksine, poput olova, ftalata, PVC-a, Bisfenola S (BPS), kako biste zaštitili svoje dete.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica