Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkohol i dojenje: Da li smem da popijem čašu vina ukoliko dojim bebu?

Na koji način alkohol utiče na majčino mleko, objašnjavanju eksperti za laktaciju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Većina od nas tokom trudnoće izbegava vino, pivo ili bilo koje alkoholno piće jer znamo da to nije dobro za našu bebu. Međutim, šta se dešava nakon njenog rođenja?

Izdvajamo sve što bi trebalo da znate o konzumaciji alkohola tokom dojenja.

Da li smem da pijem alkohol tokom dojenja?

Dragi ljubitelji vina i koktela, samo napred, možete popiti čašu omiljenog pića uz romantičnu večeru. Ispostavilo se da nije katastrofalno ukoliko popijete alkohol i dojite bebu, dokle god ste umereni. Jedna standardna čaša vina ili piva dva puta nedeljno je sasvim u redu - ističu stručnjaci američkog Centra za kontrolu bolesti i dodaju da je važno samo da se držite te jedne čaše, jer bi velika količina alkohola naškodila bebi u uticala na njen rast i razvoj.

Kako alkohol utiče na moju bebu?

Prema rečima stručnjaka, alkohol dospe do majčinog mleka, ali u jako malim količinama. Alkohol u krvi se povećava nakon 30 do 60 minuta od konzumacije pića, dok u majčino mleko dospe nakon dva do tri sata u proseku. Ipak, važno je imati na umu da količina alkohola u krvi zavisi od mnogo faktora, što uključuje telesnu masu, brzinu konzumacije, hranu koju ste jeli...

Povezane vesti

Da li i na koji način alkohol utiče na produkciju mleka?

Oksitocin, hormon koji utiče na laktaciju, potiskuje se onda kada kombinujete alkohol i dojenje. Studije su pokazale da konzumiranje alkohola zaista može da umanji količinu majčinog mleka. Ukoliko primetite manjak mleka, odustanite od svog pića.

Nakon koliko vremena od konzumiranja alkoholnog pića mogu da dojim?

Čim prestanete da osećate efekte alkohola, sasvim je sigurno dojiti dete. S obzirom na to da svako na različit način metaboliše alkohol, to može biti sat ili dva nakon pića"ali je najbolje da sačekate makar dva sata.

Povezane vesti

Treba li da izmlazam mleko nakon pića?

Nema potrebe da mleko izmlazavate jer ono ne "funkcioniše" tako što čeka gladnu bebu da dođe, već se stvara na komandu. To znači da čim alkohol nestane iz vašeg organizma, neće ga biti ni u vašem mleku.

Važno je da pratite svoje instinkte, te da, ukoliko mislite da je bezbednije da bacite tu količinu mleka, to i uradite. 

SAVET PLUS!

Ukoliko idete na žurku i znate da ćete popiti više, planirajte da izmuzate i bacate mleko sve dok alkohol potpuno ne izbacite iz organizma, savetuju eksperti za laktaciju. Takođe, dobra je odluka dojiti bebu neposredno nakon odlaska na žurku, kako bi beba bila sigurna duže vreme, a vi imali vremena da smanjite količinu alkohola u krvi.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica