Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hronično povraćanje kod beba: Šta je gastroezofagusni refluks (GER) i kako se leči?

Kod beba koje hronično povraćaju lekari obično posumnjaju na Gastroezofagusni refluks (GER). Kako se leči ovo oboljenje, savetuje pedijatar prim. dr Maja Skender.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Gastroezofagusni refluks je vraćanje sadržaja želuca u jednjak, a često i u usta, zbog slabosti mišića donjeg sfinktera jednjaka.

Fiziološki refluks (halazija) postoji kod 40 odsto zdrave odojčadi i, osim korekcije položaja prilikom hranjenja i spavanja, ne zahteva nikakvo lečenje.

Za razliku od njega, patološki refluks se ispoljava kliničkim simptomima i komplikacijama koje moraju da se leče. U protivnom, dete slabo ili uopšte ne napreduje.

Povezane vesti

Usled aspiracije regurgitiranog (vraćenog) želudačnog sadržaja u disajne puteve, bolest se neretko manifestuje poput astme, pa se zbog toga pogrešno leči. Tačna dijagnoza se postavlja nakon radiološkog pregleda sa kontrastom, endoskopije i drugih metoda.

Čest uzrok je hiatus hernija (stanje u kome želudac kroz otvor na dijafragmi klizi u grudni koš).

U terapiji se koriste: sprečavanje vraćanja hrane postavljanjem deteta u odgovarajući položaj, dijeta, lekovi, a ponekad je potrebno i hirurško lečenje. Prognoza je uglavnom dobra, čak i kod težeg stepena refluksa, ukoliko se na vreme dijagnostikuje i leči.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica