Postoji nekoliko načina da vaša beba stigne od tačke A do tačke B, ili jednostavnije od mesta na kom je bezbedno do police sa vrednim i lomljivim stvarima :)

1. Klasičan način

Ovo je standardno puzanje, na dve ručice i dve nožice. Beban će možda biti previše oprezan i nesiguran na početku, međutim ne sumnjajte da će vrlo brzo jurišati po prostoriji.

2. "Komandos"

Ovaj stil je sličan klasičnom puzanju, osim što bebin stomačić ostaje na zemlji i ispruženim ručicama i nožicama se pomera unapred. Dobra stana ovoga je što će vaš pod uvek biti čist, što se nazalost ne može reći i za odeću vaše bebe.

medvedic-unazad-kotrljanje-6-neodoljivih-stilova-puzanja

Foto:Shutterstock

3. Unazad

Možda ćete se iznenaditi kada vidite da vaša beba ide unazad, ili pak da puže na stranu, ali ustvari ovo uopšte nije tako retka pojava kod beba. Nije isključeno ni da će verovatno završiti tako što će zaglaviti guzu ispod kauča ili oboriti neke stvarčice, ali bitno je da se beba kreće.

4. Geganje na guzi

Ovo je verovatno i najslađi stil puzanja (mada koji nije?). Ne postoji samo jedan način već nekoliko varijacija, u suštini svodi se na to da je gornji deo tela uspravljen, a beba se vuče na svojoj guzi po prostoriji, i izgleda da u toj vožnji uživa više nego u bilo čemu.


Foto: Shutterstock

5. Medvedić 

I ovde se bebe koriste i rukama i nogama, samo je razika u tome što su im eksremiteti skroz ispruženi. Kao rezultat, imate bebe koje liče na malene medvediće dok pokušavaju da se dogegaju iz jedne prostorije u drugu.

medvedic-unazad-kotrljanje-6-neodoljivih-stilova-puzanja

Foto: Shutterstock

6. Kotrljanje

Važno je znati da neke bebe prosto ne puze i da to nije stvar za brigu. Pojedine bebice su postale toliko dobre u kotrljanju da ne vide potrebu da nauče da puze. Morate priznati da je zabavno gledati dete kako se kotrlja kao loptica po sobi da bi došlo do igračke.

medvedic-unazad-kotrljanje-6-neodoljivih-stilova-puzanja

Foto: Shutterstock

Pustite bebu da sama odluči koji stil joj najviše odgovara jer nijedan nije pravi niti pogrešan način. Jedino što je bitno jeste zapamtiti da od šestog do desetog meseca bebe pokušavaju da se samostalno kreću i svaka ima svoj tempo napredovanja.