Doručak je najvažniji obrok u toku dana, a isto važi i za bebe. Vaša beba u ovom periodu dobija najviše hranljivih sastojaka putem humanog mleka ili mlečne formule, a čvrsta hrana je tu više zbog uvođenja novih ukusa.

"Kada dođe do uvođenja čvrste hrane u bebinu ishranu, roditelji bi više trebalo da paze na kvalitet nego na kvantitet", kaže Skot Koen, pedijatar i autor knjige "Vodič kroz bebinu prvu godinu".

Spremanje hrane za bebu je vrlo jednostavno - dovoljno je da imate blender i sa samo nekoliko sastojaka kašica je gotova. Domaće kašice su dobre i zbog toga što na taj način imate veću kontrolu nad onim šta vaša beba unosi u oraganizam, a takođe ćete uštedeti i više novca. 

Domaće kašice čak mogu pomoći i sprečavanju izbirljivosti u budućnosti (po čemu su mališani poznati), budući da su na taj način bebe izložene većem broju različitih ukusa.

Beba, hrana, kašice
Shutterstock Beba jede kašicu

Evo nekoliko proverenih ideja za doručak koje predlaže Amelija Vinslou, nutricionista i autorka knjiga "Baby bites (Bebini zalogaji)" i "Zdrava ishrana za decu":

  • Punomasni jogurt pomešan sa ovsenom kašom koja je usitnjena u blenderu pre kuvanja.
  • Sveže breskve, izmiksane i pomešane sa kinoa pahuljicama.
  • Kaša od jabuka, poželjno domaća, pomešana sa malom količinom rikota sira i cimeta.
    "Ako je kaša od jabuka kupovna, jedini sastojak treba da budu jabuke", napominje doktorka Vinslou.
  • Ovsena kaša za bebe sa pireom od manga.
  • Kašica od žitarica sa pireom od banana.
  • Komadići kajgane sa spanaćem (za starije bebe).

(Yumama)