Letnje računanje vremena počinje u noći između subote i nedelje 26. marta. Časovnike ćemo pomeriti sat vremena unapred, što znači da ćemo tu noć 'sat vremena kraće spavati', a da li to utiče i na decu? Kako njih da naviknemo na novo vreme?

Da bismo prevazišli prepreke sa spavanjem mališana, tačnije da ne bismo menjali vreme u koje obično idu na spavanje, važno je da ispratimo nekoliko jednostavnih saveta koje treba praktikovati par dana pre promena.

Ovih 6 promena mogu da pomognu detetu da se prilagodi kazaljkama koje se pomeraju unapred:

1. Dva dana pre promene sata počnite da pomerate vreme odlaska na spavanje za 20-30 minuta. Dakle, u petak veče stavite dete na spavanje 20-30 minuta ranije, to uradite i u subotu i eto ga, promena u nedelju se već neće ni osetiti.

2. Pomerite dremke ili obroke unapred. Ako menjate vreme za noćno spavanje, vreme popodnevnog spavanja i obroka takođe morate da uskladite.

3. Provodite vreme napolju. Svetlost igra važnu ulogu u kontroli unutrašnjeg telesnog sata vaše bebe. Pokušajte da provedete malo više vremena napolju tokom dana da bi dete dobilo više prirodnog svetla kako bi bolje spavala.

Dete, park, plače
Shutterstock Dečak u parku

4. Postavite roletne ili tamne zavese i koristite ih kada bebu stavljate na spavanje, bilo da je noćno spavanje u pitanju ili popodnevna dremka. Napravite im noćno okruženje, čak iako je napolju mrak.

5. Vežbajte. Ako je beba manja od godinu dana i još ne hoda, najbolje je da dosta vremena provodite u aktivnostima na podu. Ali pazite i da ih ne istrošite previše jer preumorna deca, koliko god to čudno zvučalo, teže zaspe.

6. Neka spavaća soba bude tiha. Uverite se da je mesto gde vaša beba spava noću normalne temperature, pa i malo hladnija, tiha i mračna.

Beba, spavanje, noć, kolevka
Shutterstock Beba spava tokom noći

Šta god da radite, nemojte radikalno da menjate detetovu rutinu odlaska na spavanje. Deca sa dobrom rutinom spavanja imaju tendenciju da se bolje nose sa promenama na vreme jer znaju šta mogu da očekuju na kraju dana, čak iako termine malo izmene.

Zapamtite, nekoj deci je potrebno nekoliko dana, ali prirodno će se vratiti u rutinu.

(Yumama)