Kada beba počne da jede čvrstu hranu, sadržaj i učestalost stolice se menja. Sve te nove namirnice mogu da povećaju verovatnoću pojave pelenskog osipa, posebno kod beba od devet meseci ili više. Kisela hrana najčešće je glavni krivac za iritacije osetljive kože u predelu anusa. Zapravo stolice su konzumiranjem ovakve hrane previše jake za nežnu bebinu guzu, zbog čega je česta promena pelena i korišćenje masnih krema važno.

Ove četiri namirnice izazivaju iritaciju:

  • Citrusno voće i sokovi: Iako se u bebinu ishranu uvode sa godinu dana, ovi proizvodi su veoma kiseli, što je teško za njen probavni sistem. Ukoliko primetite osip ili crvenilo izbegavajte: pomorandže, limun, limetu, grejpfrut i sokove napravljene od bilo koje vrste citrusa.
  • Paradajz i proizvodi na bazi paradajza: Paradajz je još jedan veoma kiseli sastojak koji može da pojača simptome pelenskog osipa. Vaša beba takođe treba da izbegava sos za špagete, supu od paradajza, kečap i sve ostalo što ima paradajz bazu.
  • Jagode: Iako jagode imaju prijatan ukus, kiselost voća može da iritira probavni sistem bebe, samim tim i  da izazove pelenski osip.
  • Ananas: Većina tropskog voće je kiselo, ali to ne znači ga treba izbegavati u dečijoj ishrani. Umesto ananasa, razmislite da bebi ponudite mango ili papaju, sličnog je ukusa, a ne izaziva iritaciju.
voće i povrće.jpg
Shutterstock Voće i povrće

Voće i mlečni proizvodi posebno kada se uvode mogu da izazovu mekšu stolicu i iritaciju, ukoliko pelenski osip ne prođe za nekoliko dana ili se pogorša najbolje je da odete kod pedijatra, ali pre toga obratite pažnju da namirnice koje beba konzumira.

(Yumama)