Obratite pažnju da li ubrzo nakon jela vaša beba izgleda kao da joj je neprijatno ili ako ima neki od sledećih simptoma: povraćanje, proliv ili temperaturu. Ako je neophodno, konsultujte se sa lekarom.

Grčevi u stomaku

Šta su grčevi u stomaku, zapravo? Termin koji opisuje nekontrolisan plač kod potpuno zdrave bebe. Ukoliko vaša beba nema ni pet meseci i nekontrolisano plače već tri sata već nekoliko dana u poslednje tri nedelje, a ne postoji medicinsko objašnjenje zašto se tako ponaša -  znajte da su u pitanju grčevi. Nažalost, lek za grčeve ne postoji. Dobra vest je da se grčevi postepeno smanjuju između trećeg i četvrtog meseca i da oko petog potpuno prestaju.

Bolni gasovi

Ovo je uobičajena pojava kod beba u prva tri meseca, jer njihovi unutrašnji organi još uvek nisu potpuno oformljeni. Takođe, neretko je da beba ima bolne gasove između šestog i dvanaestog meseca, jer u tom periodu isprobava različite vrste hrane.

Zatvor 

Najčešći problem kod beba kada tek počnu da jedu čvrstu hranu jeste zatvor. Ukoliko vaša beba nema redovnu stolicu ili se muči i boli je dok kaki, verovatno je da se radi o zatvoru. Ukoliko ste već počeli da hranite bebu čvrstom hranom, onda ne bi bilo loše da joj dajete hranu koja omekšava stolicu: ovsene žitarice, šljive, pasulj, kajsije i kruške. Potom možete da postepeno pređete na namirnice zahvaljujući kojima je stolica čvršća: banane, jabuke, šargarepe, pirinač i bundevu. Povećan unos tečnosti je takođe od pomoći, kao i vežbice. Postavite bebu da legne na leđa a potom pokrećite njene nogice kao pri vožnji bicikla.

Refluks

Mnoge bebe pljuju i balave, a i povraćaju s vremena na vreme, nakon što jedu. Ukoliko vaša beba ovo prečesto radi, možda je u pitanju gastroezofagealni refluks. Do refluksa dolazi kada veza između ezofagusa i stomaka ne funkcioniše kako treba. Većina beba preraste refluks u prvoj godini starosti. U ovom slučaju neophodno je da se konsultujete sa lekarom, kako bi vodio računa o bebi i pomogao da se smanje simptomi.

Stomačni grip

Ukoliko vaša beba povraća ili ima proliv moguće je da boluje od gastroenteritisa, poznatijeg kao stomačni grip. Ukoliko uz vać navedena dva simptoma vaša beba gubi apetit ili ima temperaturu, to može dovesti do dehidratacije. Važno je, da u ovom slučaju, vaša beba unosi dosta tečnosti.

Ostale infekcije

Grip ili prehlada takođe mogu da izazovu stomačne probleme kod beba. Do ovih problema dolazi kada sluz niz grlo sklizne u stomak i iritira ga. Može doći do povraćanja kako bi se šlajm izbacio.

Infekcije urinarnog trakta, pa čak i infekcije uva mogu ponekad da izazovu stomačne probleme, ali i povraćanje i vrtoglavicu.

Alergija na hranu

Alergija na hranu može da izazove povraćanje, dijareju i bolove u stomaku. Ukoliko primetite krv u bebinoj stolici ili osip koji izaziva svrab, konsultujte se sa lekarom. Ukoliko je vaša beba alergična na neku hranu, organizam reaguje na takve namirnice i brani se. Zato simptomi mogu biti jako ozbiljni. Ako prepoznate ove simptome, proverite da li je vaša beba alergična.

Intestinalna blokada

Ako vaša beba ima jake bolove, grčeve, koji popuštaju na minut, pa se ponovo jave, i ako povraća i plače, obavezno pozovite lekara. Ovi simptomi ukazuju na probleme sa želucem (piloričnu stenozu), te je poseta lekaru hitna.

Trovanje

Ako je vaša beba pojela ili progutala nešto otrovno, to može da izazove povraćanje i dijareju. Odmah se konsultujte sa lekarom.

Mučnina tokom vožnje

Do mučnine tokom voženje dolazi kada se desi nepoklapanje između onoga što beba vidi i oseća. Savetujemo da pravite česte pauze, ali ne zaboravite da bebi date nešto da pojede kako se ne bi vozila praznog stomaka. Nemojte joj davati lekove protiv mučnine, a da se nista konsultovali sa lekarom.