Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psihologija deteta: Deca znaju i više nego što mislite

Roditelji daju sve od sebe da zaštite svoje mališane, ali da li je moguće prevariti dete?

  Izvor: Foto: Profimedia

"Kad si srećan, lupi tada dlan o dlan!"

Deci je ovo jednostavno da razumeju, jer emocije bi trebalo da prate pokrete. Ali kada se emocije i reakcije ne podudaraju, mogu li deca da shvate da nešto nije u redu?

Novo istraživanje Univerziteta "Konkordija" tvrdi da mogu - i to već sa 18 meseci!

VIŠE: Prenatalna psihologija: Beba oseća isto što i majka!

U studiji nedavno objavljenoj u magazinu "Infancy: The Official Journal of the International Society on Infant Studies", psiholozi Sabrina Čiarela i Dajane Pulin Duboa dokazuju da deca mogu da osete da li su vaše emocije u skladu sa situacijom. Bebe razumeju da je iskustvo povezano sa ekspresijom.

"Bebu ne možete prevariti da neka za vas bolna situacija može kod vas da izaziva osmeh. Odrasli često pokušavaju da zaštite dete tako što sami sebe teraju da se smeju onda kada im je najteže. Ali bebe znaju istinu", kaže profesorka psihologije Pulin Duboa.

VIŠE: Kako poboljšati inteligenciju kod mališana

Ovo je dokazalo istraživanje u kojem su deca u starosti od 15 do 18 meseci posmatrala glumca koji je prolazio kroz nekoliko različitih situacija.

Njegove emocionalne reakcije su se u nekim slučajevima podudarale sa situacijom a nekada ne. Na primer, u jednom slučaju glumac je izrazio tugu kada je dobio poklon.

Deca sa 15 meseci nisu pokazala promenu u reakciji tokom posmatranja ovih scena, što pokazuje da u ovoj dobi deca još ne shvataju odnos između facijalne ekspresije i emocija.

S druge strane, deca sa 18 meseci starosti jasno uviđaju razliku. Empatiju su pokazivala sa glumcem samo u trenucima kada je njegova reakcija bila opravdana i u skladu sa situacijom.

VIŠE: Da li se saosećanje uči?

"Sposobnost da uočimo tugu i brzo na nju reagujemo je posledica evolucije. Međutim, da bi funkcionisala u društvu deca moraju da razviju razumevanje za ponašanje drugih i da reaguju na njihova osećanja", zaključuje Čiarela.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica