Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 činjenica o bebi i unosu tečnosti za vreme leta

Da li i koliko vode treba da pije beba leti? Kako da znate da li je beba dovoljno hidrirana? Kako pripremati mlečnu formulu kada ste na putu ili u letovalištu? Ovo su samo neka od pitanja koja izazivaju nedoumicu kod roditelja

 Izvor: Foto: Shutterstock

Verujemo da će vas naši odgovori umiriti i pomoći da prvo leto vaše bebe bude što bezbrižnije.

Potrebe odojčeta za vodom zavise od unosa kalorija, temperature okoline, vlažnosti vazduha, brzine vazdušnog strujanja, telesne temperature, aktivnosti deteta i brzine njegovog rasta. Osnovni izvor tečnosti za odojče je majčino mleko, koje mu u prvim mesecima zadovoljava i sve potrebe u hranljivim materijama.

Da li beba treba da pije vodu?

Bebi koja isključivo sisa - nije neophodno davati vodu, čak ni kada je vrućina. Međutim, to ne važi za odojčad hranjenu ili dohranjivanu mlečnim formulama, kao i onu na mešovitoj (mlečnoj i nemlečnoj) ishrani. Svakoj bebi koja je dehidrirana - mora da se dâ voda.

Povezane vesti

Šta je, zapravo, dehidracija?

Pod tim pojmom se podrazumeva nedovoljna količine vode u organizmu. Može da nastane usled nedovoljnog unosa ili prekomernog gubitka tečnosti - na primer, kada je vrućina i zapara, ili ako je beba bolesna (ima povišenu temperaturu, proliv i/ili povraćanje). Znaci dehidracije su: pospanost - koja usledi nakon perioda intenzivnog plača, suva koža i vidljive sluznice, obložen jezik, uvučena fontanela (mekani deo glave na temenu) ispod nivoa okolnih kostiju, smanjeno mokrenje - do potpunog prekida. Ovo poslednje je najvažnije. Naime, zdrava i dobro hidrirana beba često mokri, pa su pelene svaka tri sata vlažne. Dehidrirana beba „štedi“ vodu, tako da su joj pelene tri sata nakon presvlačenja suve. Kod sumnje na dehidraciju, bebi treba staviti pamučne pelene, kako bi se lakše uočilo da li i koliko mokri.

Povezane vesti

Šta učiniti kada je odojče klonulo, ne budi se spontano da sisa, pa zbog smanjenog unosa tečnosti zapada u još veću dehidraciju?

Ako se beba ne budi sama, a slabo mokri - treba je buditi i pojiti kašičicom. U početku se može dati prokuvana i nezaslađena voda - svakih pet minuta po nekoliko kašičica. Kada se postigne zadovoljavajuća hidracija, dete će da „živne“ i promokri. Dalji unos tečnosti treba nastaviti mlekom koje beba pije.

Koju vodu dati bebi?

Bebi se može dati prokuvana, nezaslađena vodovodska voda, flaširana voda ili specijalna voda namenjena pripremanju mlečnih formula. Izvorska i bunarska voda moraju da budu pregledane pre upotrebe, i od nadležnih stručnjaka zatraženo mišljenje u vezi davanja te vode odojčetu, zbog nepoznatog mineralnog sastava i moguće kontaminacije. Da bi voda bila bakteriološki ispravna, treba da ključa bar jedan minut na temperaturi od 100 stepeni. Prokuvana voda je bljutava zbog gubitka kiseonika, pa se češće daje u vidu čajeva. Mada bi, zbog sadržaja šećera u njima, bilo bolje da se daje čista voda, koju je moguće obogatiti kiseonikom brzim presipanjem iz suda u sud, pri čemu se stvaraju mehurići vazduha. Prečišćavanje vode je moguće obaviti i filtriranjem. Mali, kućni filteri na bazi aktivnog uglja, otklanjaju samo organske elemente i moraju da se često menjaju. Vodu dobijenu takvim filtriranjem ipak treba prokuvati ako se daje bebi.

Povezane vesti

Da li je bebama bolje davati flaširanu vodu?

Nije ni bolje, ni gore. Flaširana voda koja se daje odojčetu - bilo da pije, bilo da se sa njom pravi mlečna formula, treba da je niskomineralna i negazirana. S obzirom da za bebe do tri-četiri meseca nije dovoljno pouzdana u bakteriološkom smislu, treba je prokuvati jedan minut. Tako prokuvana i ohlađena voda može da stoji u frižideru najviše tri dana.

Starijoj odojčadi se može dati i neprokuvana flaširana voda iz tek otvorene boce, ukoliko postoji garancija proizvođača da je bakteriološki ispravna. Neki proizvođači mlečnih formula pakuju specijalnu vodu za rastvaranje formula, koja je i hemijski i bakteriološki čista. Ona se može davati bebama za piće, ali samo u kraćem vremenskom periodu (na primer, tokom putovanja) jer je demineralizovana, ili se sa njom priprema mlečna formula, odnosno čaj. Može da se koristi neprokuvana - iz tek otvorene kutije, a ostatak drži u frižideru najduže tri dana i prokuvava pre svake upotrebe, ili se postupa prema uputstvu proizvođača, ako ono postoji.

O čemu treba posebno da vodite računa ako leti putujete sa bebom?

Problemi naročito često nastaju na putovanju, pa umeju da zagorčaju godišnji odmor roditeljima sa malom decom. Posebno je ugrožena odojčad u čijoj ishrani dominira mleko, koje spada u lako kvarljive namirnice. Sigurno je da ćete najmanje problema imati ako bebu dojite. Vaše mleko je za nju izvor hrane i tečnosti, uvek je pri ruci, sterilno je i besplatno. Ako dojite, možete gotovo bezbrižno da putujete sa bebom bilo kuda. Ali, ako ne dojite, treba vam poveća putna torba - samo za bebu. Jer, morate da je obezbedite hranom i vodom u toku putovanja, kao i sterilnim priborom za hranjenje.

Povezane vesti

Kako da se na putu pravilno pripremi mlečna formula?

Pripremanje mlečne formule u prahu mora da se obavi po svim higijenskim principima, što je u putu prilično komplikovano. Najvažnije je obezbediti dovoljnu količinu ispravne vode. U toku putovanja bebu treba dojiti ili hraniti mlečnom formulom u ritmu u kome je navikla, i povremeno joj nuditi da pije vodu. Ukoliko je beba na veštačkoj ishrani, morate unapred da se raspitate da li u mestu u kome ćete letovati može da se nabavi mlečna formula koju je beba navikla da jede, jer joj možda neće prijati nagla promena. Najsigurnije je da ponesete od kuće dovoljnu količinu odgovarajuće mlečne formule u prahu. U mestu boravka treba da obezbedite sve potrebne higijenske uslove za sterilno pripremanje dečje hrane. Ukoliko idete na neviđeno, može se desiti da ne budete zadovoljni higijenom mokrog čvora (nikako se ne preporučuje da bebi spremate hranu u zajedničkoj kuhinji). Pripremljena mlečna formula treba odmah da se koristi. Na sobnoj temperaturi je ne treba držati više od pola sata, a nije preporučljivo ni u frižideru. Za razliku od nje, izmlazano majčino mleko može da stoji na sobnoj temperaturi u otkuvanoj posudi/flašici četiri do šest sati, mada je leti i njega sigurnije držati u frižideru, i to najviše tri dana. Ono se pre upotrebe ne prokuvava, kako bi se sačuvali vredni sastojci, već se samo zagreva do temperature tela.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Najnovije

Vesti

Porodica