Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditeljske brige: Šta kada beba neutešno plače

Zabrinuto posmatrate vašu bebu koja već dugo plače bez prestanka. Promenili ste joj pelene, mazili je, igrali se sa njom... Međutim, ona se ne smiruje. Probajte ove jednostavne, ali efikasne načine da je umirite.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Brojni su razlozi za bebinu uznemirenost. Osim uobičajenih, poput gladi i pune pelene, bebe burno reaguju na umor, ali i na uznemirenost svoje majke. Plakanje dostiže vrhunac u šestoj nedelji života, kada većina odojčadi plače u proseku oko tri sata svakog dana. Period intenzivnog plača može da potraje do trećeg meseca. Za četiri od pet beba mlađeg uzrasta je karakterističan svakodnevni, neobjašnjiv razdražljiv plač, u trajanju od 15 minuta do sat vremena.

Povezane vesti

Ne ostavljajte bebu da plače

U prošlosti, popriličan broj stručnjaka je savetovao roditelje da puste svoju bebu da plače, kako bi se izbeglo da je razmaze.

Savet +Ponekad razlog za nemir leži ispod bebine odeće. Možda njenu nežnu kožu žulja etiketa na novoj garderobici, neko dugme ili ukras, ili joj pelena nije adekvatno postavljena (rubovi pelene, odnosno rastegljiva traka na njoj mogu da budu problem).

Međutim, u današnje vreme većina pedijatara i dečjih psihologa sugeriše da se pravovremeno odgovori na bebin plač, naročito u prvim mesecima života. Plakanje je bebin način da komunicira sa vama, da vam saopšti svoje potrebe. Odgovarajući na njen poziv, vi stičete njeno poverenje i učvršćujete međusobnu vezu. Istraživanja pokazuju da bebe čiji su roditelji odmah reagovali na njihov plač u najranijem uzrastu, tokom odrastanja pokazuju više samopouzdanja.

Povezane vesti

Ostanite staloženi

Čak i veoma strpljivi roditelji mogu da dosegnu tačku „pucanja“ u slučaju kada je beba izuzetno nemirna i plačljiva. Međutim, najbolja stvar koju možete da učinite kada vaša beba razdražljivo plače, jeste da ostanete mirni. Jer, povećanje nivoa stresa kod vas će sigurno uticati da se on poveća i kod vaše bebe.

Utešite je cuclom

Iako pojedini stručnjaci nisu pobornici korišćenja dude (laže), dok je drugi preporučuju u pojedinim situacijama, mnoge bebe nalaze utehu u njoj. Ako je vaša beba sita, ali se ponaša kao da želi da sisa, ponudite joj dudu, da vidite kako će da reaguje. Lekari kažu da sisanje pozitivno deluje na nervni sistem - podstiče smirujući refleks i oslobađa prirodne hemijske supstance u mozgu koje deluju opuštajuće.

Povezane vesti

Stavite je na svoje telo

Ponekad, sve što bebi treba je vaša ljubav. Privijte je uz sebe, ljubite i govorite koliko je volite. Posebno je efikasan kontakt koža na kožu.

Istraživanja su pokazala da držanje bebe direktno na majčinom telu, kada dodiruje njene grudi i stomak - ne samo da deluje smirujuće, već i osnažuje vezu između majke i odojčeta.

Marame za nošenje bebe su korisne za kupovinu i šetnju, ali i da u njima po kući nosite bebu kada je potrebno da se smiri.

Povezane vesti

Odvratite joj pažnju

Prosto je iznenađujuće koliko često se ova metoda pokazala uspešnom. Pravite smešne grimase, imitirajte razne životinje, ljubite bebin stomačić tako da proizvodite smešne zvuke ("duvajte" u njega)... To je pouzdan način da se beba nasmeje, da joj se skrene pažnja od razloga za suze.

Pevajte

Beba voli vaš glas, on deluje umirujuće na nju. Pevanje, naročito ako je pesma nežna i umilna, poput uspavanke, može da smiri uplakanu bebu. I pevajuće „mrmljanje“ - dugo "mmmm" (proizvođenje melodičnog zvuka bez otvaranja usana), odnosno tiho pevušenje takođe nudi umirujući osećaj. Možete da bebi pustite i laganu muziku, a posebno efikasno deluje ambijentalna (zvuk vode, šum vetra u lišću, cvrkut ptica). 

Povezane vesti

Plešite

Spori, ponavljajući pokreti poput njihanja, mogu da umire i uspavaju bebu. Toplina tela voljene osobe - mame ili tate, kao i grljenje - dodatna su pogodnost.

Smanjite spoljašnju stimulaciju

Bebe ponekad plaču jer se previše toga događa u njihovoj maloj glavi, zbog uticaja okruženja. Zato pokušajte da smirite bebu tako što ćete da uklonite gomilu igračaka oko nje, smanjite nivo buke, utrnete svetlo...

Pustite joj "pozitivnu buku"

Sredstvo suprotno prethodnom, za kojim često posežu mnogi roditelji da zaustave neutešan plač svoje bebe,

Savet +Samo par stvari može da smiri bebu jednako efikasno kao vožnja automobilom. Vibracije i umirujući zvuk tokom vožnje ponekad ućutka čak i najuporniji plač.

jeste takozvana bela buka - karakterističan šum uzrokovan radom mašina i uređaja (sadrži čitav spektar raznih zvukova). Zapravo, bilo kakav kontinuirani mehanički zvuk, posebno ujednačena buka koja dopire iz pozadine, može da pomogne bebi da se smiri i blaženo zaspi (na primer - mašina za pranje veša ili posuđa, usisivač, fen za kosu, kalorifer, ventilator). Ako ustanovite da neki zvuk posebno dobro deluje na vašu bebu, možete da ga snimite i pustite kada je uznemirena.

Idite u šetnju

Ponekad promena okoline može i te kako da pomogne. Svež vazduh će učiniti da se i mama i beba bolje osećaju, pogotovo ako je dan lep i sunčan. Ako ste u mogućnosti, idite sa bebom u park, to deluje vrlo umirujuće.

Povezane vesti

Znamo da neutešno bebino plakanje može da bude veoma frustrirajuće, ali ne brinite - nakon izvesnog vremena ćete naučiti šta vaša beba želi, kao i da postoje različite vrste plača za njene raznovrsne potrebe. A ona će, kako raste, naučiti i druge načine na koje može da komunicira sa vama.

Kada treba potražiti pomoć

- Ako plač traje tri i više sati

- Napadi plača se javljaju tri i više puta dnevno

- Plač se konstantno pojačava, a tokom njega se beba prilično znoji ili počinje da plavi

- Uz plač beba izgleda bolesno

- Ukoliko beba slabije jede, ima zelenkaste stolice, ili duži period nema stolicu

- U slučaju da plač postane tih i iscrpljujući

- Ako se uz plač jave i drugi simptomi (temperatura, kašalj, gubitak apetita, suva pelena...)

- I, naravno, ukoliko ste suviše zabrinuti, bolje je da se konsultujete sa lekarom, jer beba oseća vašu napetost

Tekst: Snežana Damnjanović Mitić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica