Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako bebe otkrivaju ukus: Mama, ne želim to da jedem!

Radosnog izgleda i blaženog pogleda, beba uživa u svojoj kašici i pazi da joj ne promakne nijedna mrvica! Ali, probajte da joj ponudite sok od limuna ili list gorke salate. Šta se dešava?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Percepcije ukusa kod bebe su, ustvari, razvijene i pre rođenja. Već od petog meseca majčine trudnoće, beba opaža ukuse i mirise koji prolaze kroz amnionsku tečnost. U toj fazi je teško razlučiti šta joj se sviđa, a šta ne. Međutim, sigurno je da već tada ima kompletan čulni aparat - u obliku malih prijemnika, koji se nalaze unutar usta i nosa, a direktno su povezani sa mozgom.

Povezane vesti

"Dobar" i "loš" ukus hrane

Na početku, beba je u stanju da „podeli“ hranu u dve velike kategorije: ono što joj je ukusno - poput šećera, i ono što nije - uglavnom sve što je kiselo, ljuto i izaziva reakciju nadraženosti na nivou ukusnih papila. Tokom otkrivanja novih vrsta hrane, beba stvara detaljniji „repertoar“, i to kada nauči da identifikuje senzorne signale koji dolaze iz mozga.
Beba raspoznaje slatko, slano, kiselo i gorko, i izrazima lica pokazuje koji joj se ukusi sviđaju. Oni su, doduše, isti za sve bebe sveta. Bilo da je rođeno u srcu Afrike ili na Aljasci, novorođenče jednako reaguje kada proba nešto iz četiri velike porodice ukusa. Postoji jedinstvena i urođena sklonost prema slatkom - koja se ne pojavljuje samo kod ljudi, već i kod životinja. Sve što je slano, bebe takođe relativno dobro prihvataju, pod uslovom da nije preslano. Međutim, sve što je kiselo ili gorko, automatski izaziva reakciju odbijanja, koja je manje ili više intenzivna.

Povezane vesti

Ukusne papile su osetljive

Gornja površina jezika je pokrivena malim ispupčenjima - koja se zovu papile, a između njih se nalaze kvržice čula ukusa. Individualne razlike, koje se tiču ukusa, potvrđuju se tokom meseci i neizbežno utiču na način ishrane svake bebe. Što je beba osetljivija na nivou ukusa, to će se više pokazati „teškom“ nad sadržajem svog tanjira. Na taj način mogu da se objasne posebne sklonosti za određene ukuse –slatko ili, pak, slano. Ipak, uprkos svim genetskim i opštim predispozicijama, na nivou ukusa ništa još nije konačno. Paradoksalno, iako na formiranje ukusa kod bebe utiče genetika, jednako je važan i kulturološki uticaj. Ista je stvar i sa jezikom kojim beba govori. Svi smo mi programirani da govorimo jednim jezikom, ali naše kulturološko okruženje određuje jezik koji treba da naučimo. To se, takođe, dešava i sa ishranom.

Povezane vesti

Uživanje u ukusu se uči 

Beba razvija svoj ukus kroz prehrambene i kulinarske navike svoje porodice - probajući sve što joj se ponudi, ali i tako što uzima hranu iz tanjira svojih roditelja. Na taj način, ona počinje da prihvata ukuse koje je instinktivno želela da odbaci. Mali Meksikanac će se u vrlo ranom uzrastu navići na vrlo začinjenu hranu, mali Indijac će brzo da se privikne na kari, dok će francuska beba naučiti da voli raskošan ukus sireva. Sve te bebe pri rođenju nisu imale posebne sklonosti ka jakim ukusima ili začinima, upravo suprotno. Pošto se uživanje u ukusu uči iz dana u dan, logično je zaključiti da će beba koja otkriva širok raspon ishrane - imati veće izglede da postane pravi mali gastronom, kojeg privlače nove stvari i koji je otvoren za sva moguća kulinarska iskustva.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica