Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti pedijatra: 22 odgovora na najčešća pitanja i dileme u vezi sa novorođenim bebama

Kada novorođenče donesu kući, mladi roditelji se, ma koliko bili pripremljeni za ovu važnu ulogu, suočavaju sa brojnim pitanjima - šta, kada, kako, koliko treba da rade sa njim. Pedijatri savetuju...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kako vaša beba bude rasla tako će vam iskustvo, koje budete sticali vremenom, uliti sigurnost u ono što radite. A do tada pročitajte naše odgovore na najčešće dileme i pitanja i budite bezbrižni.

1. Šta znači ocena na rođenju - da li brojevi predstavljaju jednu ili dve ocene?

Ocena na rođenju ili APGAR skor znači procenu vitalnosti nakon prvog i petog minuta od momenta rađanja, i predstavlja zbir poena kojima se ocenjuje sledećih pet parametara: srčana radnja, disanje, boja kože, napetost mišića (tonus) i refleksna aktivnost. Prvi broj je ocena koja je značajna jedino za osobu koja bebi pruža pomoć da prodiše ukoliko je potrebno, dok druga ocena može da ima prognostički značaj samo ako je manja od tri. Druga ocena od osam, devet ili deset je podjednako dobra za bebu. 

Povezane vesti

2. Da li sunčanje kroz prozor može da smanji novorođenačku žuticu?

Ne može, kao ni osvetljavanje običnom lampom. Žuticu smanjuje samo plava svetlost, talasne dužine 425 do 475 nm (nanometara), koju emituju specijalne foto lampe, a primenjuje se u bolnici.

3. Kada treba da otpadne pupčani patrljak? Šta je bolje za obradu pupka - Povidon jodid ili Octenisept? Zašto nastaje pigmentacija kože pupka?

Pupčani patrljak otpadne najčešće između trećeg i desetog dana, neretko posle petnaest dana, a ponekad tek krajem prvog meseca života. Treba biti strpljiv, ne čupati ga i ne odsecati, svima na kraju otpadne. Brže se sasušuje i otpada ako se obrađuje Povidon jodidom nego Octeniseptom, mada su i jedan i drugi dobri dezinficijensi. Ne treba ih mešati, jer u tom slučaju ostaje trajna pigmentacija kože.

4. Kako treba da izgleda bebina stolica?

Beba na prirodnoj ishrani ima zlatno-žutu gromuljičastu stolicu, a ako se hrani mlečnom formulom, ima pastoznu stolicu
žućkasto-maslinaste boje, koju teže ispušta. Ukoliko koristi preparate gvožđa, stolica je tamno zelena.

Povezane vesti

5. Kada je bolje presvlačiti bebu - pre ili posle obroka?

Teoretski, bolje je pre obroka, da posle ne bi prilikom presvlačenja bljuckala. U praksi: ako beba ima stolicu dok jede (što je česta pojava), treba je presvući 10 do 20 minuta nakon obroka, ali pažljivo, da ne bi povratila. Ukoliko nije imala stolicu, ne treba da se presvlači ako je u peleni za jednokratnu upotrebu, sve dok pelena upija.

6. Koje pelene su bolje - pamučne ili jednokratne?

Ima raznih vrsta pamučnih i pelena za jednokratnu upotrebu, kao i reakcija kože odojčeta na njih, pa treba otkriti šta bebi najviše odgovara. Ja sam za jednokratne: praktičnije su, beba je uvek suva i manje se prehlađuje. Nakon velike nužde, svaku pelenu treba što pre promeniti, kako se koža ne bi ojela.

7. Čime je najbolje tretirati osip na guzi?

Ojedenu kožu najbolje zaceljuju kreme sa cinkom. Ako ste ljubitelj narodne medicine, upotrebite svinjsku mast ispranu u devet voda. Ukoliko su prisutne gnojanice, odmah se javite lekaru. Kod pelenskog osipa, neophodno je promeniti vrstu pelena.

Povezane vesti

8. Vlažne maramice za brisanje kože - da ili ne?

Vlažne maramice su odlične za situacije kada niste u svojoj kući, ali za kontinuiranu upotrebu nisu dobre, jer iritiraju kožu. Bolja je mokra pelena.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica