Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljubite li svoju bebu u usta?

Dok jedni smatraju ljubljenje deteta u usta činom nežnosti i ljubavi, ima i mama koje ovakav poljubac smatraju neobičnim, odbojnim i kritikuju majke koje tako pokazuju ljubav. Evo šta o tome kažu naučnici...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nežni poljupci su najlepši izraz ljubavi i privrženosti prema drugoj osobi i iako su poljupci u čelo, obraze ili ruke deteta potpuno prihvaćeni, mnogi roditelji nikad ne ljube svoju decu u usta i tu naviku smatraju čudnom i odbojnom.

Nakon što je glumica Džesika Alba, mama dveju devojčica, u razgovoru za časopis “Redbuk” izjavila da ne razume zašto je čudno da neki roditelji ljube svoju decu u usta, a društveno je prihvatljivo dopuštati kućnim ljubimcima da ližu svoje vlasnike po licu, mame širom sveta su oštro reagovale protiv ovakvog stava.

Žene koje pate od parodontalnih bolesti i inače imaju rizik od prvremenog porođaja i rađanja deteta manje porođajne težine. To, dakle, znači takve bolesti mogu imati negativan uticaj na novorođenče, a lako se prenose i pljuvačkom.

Uz to, i nauka ima svoje mišljenje o takvim poljupcima između mame i deteta. Tako Američka akademija za parodontologiju savetuje mamama da, ipak, izbegavaju ljubljenje beba u usta jer u ustima novorođenih beba nisu prisutne bakterije koje uzrokuju propadanje zubi i parodontalne bolesti, a mogu se prenositi jednostavnim poljupcem u usne. Naime, kada ta bakterija dođe do detetovih usta, ona počinje da pretvara šećer iz hrane i pića u kiselinu koja uništava zube.

Zato Akademija tvrdi da, čak i ako samo jedan član porodice pati od parodontalnih bolesti, podložni su im svi članovi domaćinstva jer se pljuvačka prenosi ljubljenjem, deljenjem pribora za jelo, kašljem, kijanjem i sl.

Opšta akademija stomatologa tvrdi da se ljubljenjem može preneti i do 500 različitih vrsta klica, uključujući one koje uzrokuju bolesti desni, a samo jedan poljubac između roditelja i deteta može preneti bolest desni.

Iako i odrasli koji se ljube u usta mogu međusobno preneti klice, deca su znanto osetljivija jer još uvek nemaju razvijen imuni sistem. I Američka pedijatrijska akademija preporučuje izbegavanje bilo kakvo deljenje pljuvačke u blizini beba i male dece – uključujući ljubljenje u usta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica