Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korisne bakterije u majčinom mleku

Majčino mleko prenosi tzv. dobre bakterije sa majke na dete, utvrdila je studija ciriškog Instituta za hranu, ishranu i zdravlje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Švajcarski naučnici otkrili su iste sojeve korisnih bakterija u majčinom mleku i stolicama majki i beba. Ovi sojevi bakterija mogu uspostaviti ravnotežu u bebinom digestivnom traktu i mogu biti značajni u prevenciji crevnih poremećaja.

Časopis "Ekološka mikrobiologija" je 22. avgusta 2013. godine objavio studiju koju su sproveli istraživači Instituta za hranu, ishranu i zdravlje u Cirihu.

"Veoma smo uzbuđeni zbog otkrića da bakterija može da 'putuje' iz majčinog abdomena do mleka", istakao je Kristof Lakrua, jedan od članova istraživačkog tima Instituta. "Zdrave kolonije bakterija u stomacima majke i odojčeta veoma su bitne za zdravlje digestivnog trakta deteta i razvoj njegovog imunološkog sistema", dodao je.

Još uvek nije precizno utvrđeno kojim kanalima se bakterije transportuju od majčinog stomaka do mleka, ali Lakrua ističe da je njegov tim koristio metode kultivisanja, izolacije, raspoređivanja i identifikacije sojeva bakterija, što je za rezultat imalo potvrdu da je definitivno reč o istim sojevima.

Dalje istraživanje je neophodno kako bi se utvrdilo na koji način se dobre bakterije prenose s majčinog mleka na dete. Istraživači se nadaju da bi bolje poznavanje načina formiranja bakterijskih kolonija u digestivnom sistemu odojčadi omogućilo kompanijama koje se bave proizvodnjom mlečnih formula da svoje proizvode još više približe humanom mleku.

Priredila: Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica