Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravilno postavljanje bebe u auto-sedište

Prilikom nameštanja bebe u auto-sedište roditelji najviše vode računa o njenoj udobnosti, često zaboravljajući na pravila koja su od ključne važnost za bezbednost deteta u automobilu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dečje auto-sedište je obavezan deo opreme prilikom putovanja jer obezbeđuje sigurnu i udobnu vožnju mališana. Međutim, ukoliko nije dobro postavljeno ili beba u njemu ne zauzima pravilan položaj njegova bezbedonosna uloga može biti smanjena, pa čak i potpuno dovedena u pitanje. 

Izdvojili smo za vas neka od važnijih pravila korišćenja auto-sedišta:

1. Testirajte da li je sedište dovoljno pričvrćeno
Obema rukama uhvatite auto-sedište u blizini gde sigurnosni pojas prolazi kroz njega. Ne bi trebalo da se pomera više od dva centimetra levo, desno ili napred. Ukoliko to nije dovoljno čvrsto još zategnite sigurnosni pojas automobila.

Povezane vesti

2. Proverite da li je bebin pojas dovoljno zategnut
Greška koju roditelji često čine jeste da pojas unutar auto-sedišta ne stežu dovoljno, smatrajući da će detetu biti neudobno. Ukoliko između deteta i pojasa i dalje možete provući sve prste, pojas je previše labav.

3. Ne okrećite sedište napred pre vremena
Položaj pri kome je auto-sedište okrenuto u suprotnom pravcu od smera kretanja vozila je dosta bezbedniji za dete do dve godine starosti. Naime, kada beba sedi leđima okrenuta od pravca kretanja vozila, u slučaju sudara ili naglog kočenje sile se raspoređuju duž njenih celih leđa, a zadnje sedište automobila u tom slučaju predstavlja bezbednosni jastuk za dete.

Povezane vesti

Najsigurnije mesto za dete do dve godine starosti u automobilu je na zadnjem sedištu, u kome je auto-sedište za bebu okrenuto u suprotnom smeru od pravca kretanja automobila.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica