Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se bebama daje vitamin D?

Od 15. dana života do navršenih godinu dana bebama se, u obliku kapi, obavezno daje vitamin D, koji ima brojne uloge u organizmu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najvažnija uloga vitamina D je sprečavanje rahitisa. Naziv rahitis obuhvata grupu oboljenja kod kojih postoji poremećaj mineralizacije (ugradnje kalcijuma i fosfora) u kosti koje rastu. Stoga je moguć samo kod dece.

Daleko najčešći razlog nedovoljne mineralizacije jeste nedostatak vitamina D, koji je neophodan za ugradnju kalcijuma u hrskavice i kosti. Vitamina D nema dovoljno u majčinom mleku, ali se on stvara u koži, pod dejstvom sunčevih zraka. Kod odojčadi koja živi u područjima sa umerenom ili hladnom klimom, i ne iznosi se golišava napolje tokom cele godine - stvaranje vitamina D u koži ne zadovoljava potrebe organizma, pa su deca u prošlosti često obolevala od rahitisa. Danas se ova bolest uspešno prevenira dodavanjem vitamina D u vidu kapi, ili u sastavu adaptiranih mlečnih formula za bebe.

Osim u preventivne svrhe, vitamin D se kod određenih oboljenja i u znatno većim dozama koristi i kao lek.

U kom uzrastu se bebi daje vitamin D?

Osim u tropskom i suptropskom pojasu, gde su bebe od rođenja izložene dovoljnoj količini sunčevih zraka, u ostalom delu sveta se primenjuje vitamin D u obliku kapi. Daje se svakodnevno, od 15. dana života do navršenih godinu dana, a deci rođenoj tokom zimskih meseci i nakon prvog rođendana, sve do proleća.

Koliko vitamina D treba dati bebi?

Doza koja je dovoljna da spreči rahitis, iznosi 400 internacionalnih jedinica (IJ) dnevno, a broj kapi zavisi od „jačine“ preparata, kojeg propisuje pedijatar.

Da li je bolje da se koristi vodeni ili uljani rastvor vitamina D?

S obzirom da je vitamin D rastvorljiv u mastima, a nije rastvorljiv u vodi, uljani rastvor je bolji i prirodniji. Svi preporučeni preparati vitamina D i AD, koji mogu da se nađu na našem tržištu, u obliku su uljanog rastvora. U njihovom nedostatku, može da se dâ i vodeni rastvor.

Na koji način se bebi daje vitamin D?

Odojčetu se vitamin D daje pomoću kašičice. Pošto je količina leka mala (obično jedna-dve kapi), da bi ga beba sigurno progutala - treba da se u kašičicu najpre sipa malo mleka koje pije (majčinog ili industrijske formule), a zatim iz bočice kapne propisan broj kapi vitamina D, i dâ bebi da proguta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica